Premierul Ion Chicu a avut o ședință de lucru cu grupul de experți ai Consiliului Economic, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele Studiului de impact al pandemiei COVID 19 asupra sectoarelor economice. Documentul a fost elaborat în baza consultărilor cu reprezentanții a peste 20 de sectoare economice în baza informației sitematizată de la Biroul Național de Statistică și alte instituții de stat. Matricea COVID-19 a scos în relief probleme specifice sectoarelor economiei naționale, dar vine și cu măsuri concrete de depășire a crizei.

Potrivit datelor studiului, majoritatea sectoarelor se confruntă cu o scădere a vânzărilor, reduceri de personal, scăderi ale exporturilor. Studiul de impact al pandemiei asupra sectoarelor economice propune și o Matrice cu măsuri de susținere a mediului de afaceri afectat de consecințele restricțiilor impuse din cauza COVID-19. Astfel, Matricea presupune trei tipuri de acțiuni, care dacă sunt implementate vor ajuta businessul din Moldova să navigheze mai ușor un nou val de COVID.

Prima măsură presupune optimizarea cadrului normativ care include 14 măsuri cu un impact economic major și care ar putea aduce încasări la buget în sumă de cca 57,5 milioane lei. Printre altele, se propune implementarea măsurilor de digitizarea a economiei, simplificarea autorizațiilor în construcții, optimizarea documentelor confirmative la export, reglementări în agricultură, etc.

A doua măsură prevede ajustări la regimul de impozitare. Experții au inclus aici propuneri care vizează eliminarea distorsiunilor din lanțul valoric în agricultură, reducerea economiei tenebre, facilități la angajarea tinerilor.

Ultimul set ține de stimulente economice și cuprinde 17 măsuri. Acestea vizează oferirea unui volum mai mare de garanții de stat, impulsionarea programului Prima Casă, subvenții agricole, și investiții în revitalizarea și construcția sistemelor de irigare ș.a.

Șeful Guvernului a declarat că o parte din propunerile experților agreate deja cu autoritățile publice, vor fi incluse în politica bugetar fiscală pentru anul 2021.

Studiul de impact al pandemiei Covid-19 este realizat de Secretariatul Consiliului Economic în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și Corporația Financiară Internațională.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!