Ploile din ultima perioadă au făcut ca să fie oprită campania de plantare a arborilor pe teritoriul municipiului Chișinău. Așa se face că, deja de mai bine de 10 zile, într-un parc din capitală, zeci de gropi pregătite pentru plantarea puieților, așteaptă să fie astupate. Responsabilii de la Spații Verzi spun că munca s-a oprit, pentru că solul era îmbibat cu apă și va fi reluată foarte curând.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: „Acum o săptămână, în această fâșie forestieră din sectorul Telecentru al capitalei, au fost plantați mai mulți copaci. Tot atunci, au fost pregătite și aceste gropi, în care urmau să fie plantați alți puieți. Acestea, însă, au cam fost lăsate de izbeliște”.

Părerile oamenilor s-au împărțit. Unii nu sunt deranjați de faptul că aceste găuri stau neastupate, pentru că sunt convinși că vor urma acțiuni benefice, de înverzire a parcului.

„E foarte bine. Cresc copacii, se păstrează parcul. Aici, s-au uscat brazii și trebuie de înnoit, că așa e urât fără copaci”.

Pe de altă parte, oamenii care trăiesc în zonă se arată deranjați de aceste găuri și cred că lucrările s-au oprit… din cauza alegerilor.

„Paremi-se că, cândva, cineva a început să sădească și s-au oprit. S-a terminat poate primul tur de alegeri. Normal că nu e bine că le-au lăsat așa. Se vede că sunt făcute cu tractorul, sunt săpate normal sunt pregătite și sunt lăsate, sau poate s-au terminat puieții posibil și așa”.

Ultima acțiune de plantare a copacilor a avut loc pe 24 octombrie. Atunci, voluntarilor li s-a alăturat și primarul capitalei, însoțit de alți angajați ai  Primăriei și efectivul Direcției de Poliție Chișinău.

Chiar și așa mai mulți experți în mediu sunt de părere că e prea devreme să se sădească copaci, deoarece este prea cald și, potrivit lor, pomii nu se vor prinde.

PETRU VINARI, COORDONATOR COMUNICARE, SOCIETATEA ECOLOGICĂ BIOTICA: „Din păcate, nu se plantează cu responsabilitate, pentru a se prinde copacul, ci pentru a arăta cât sunt de responsabili și grijulii cei de la administrație față de noi. Timpul favorabil pentru plantarea pomilor sunt lunile noiembrie și martie”.

Săptămâna trecută, primarul general spunea că au fost sădite acele specii de copaci, care rezistă la temperaturile din această toamnă. Potrivit informațiilor, la acțiunea din 24 octombrie au participat 1455 de persoane și au fost sădiți în jur de 12 mii de puieți, în toate sectoarele capitalei.

REPORTER – CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE – TUDOR BIGU

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!