Comunitatea evreiască din Republica Moldova a venit cu o reacție, după ce cimitirul evreiesc din Chișinău a fost atacat de vandali. Imaginile cu daunele provocate de răufăcători au apărut pe rețelele sociale. 

Comunitatea evreiască a venit cu un apel public către politicieni, lideri de opinie, jurnaliști și toți membrii societății civile pentru ca să trateze memoria victimelor Holocaustului cu respect, dar a cerut și modificărea Codului penal și Legii privind libertatea de exprimare.

„În același timp, absența unui mecanism legislativ și practic eficient pentru a preveni și pedepsi negarea Holocaustului, glorificarea liderilor naziști și utilizarea simbolurilor naziste, duce la consecințe grave. Incidente repetitive de vandalism, discursuri de ură, declarații publice care glorifică criminalii de război și incită la lupte etnice sunt alarmante.

În acest sens, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova face apel la autoritățile legislative din țară pentru a promova adoptarea timpurie a modificărilor Codului penal și Legii privind libertatea de exprimare. Aceste măsuri sunt absolut esențiale pentru a preveni frecvența tot mai mare a încălcărilor care duc la creșterea antisemitismului, răspândirea fricii și nesiguranței în societate”, se arată în adesarea publică.

De asemenea, aceștia au amintit că decizia deschiderii Muzeului Național de Istorie a Evreilor din Moldova, adoptată de guvern în 2018, nu este încă pusă în aplicare.

„Realizând importanța păstrării memoriei, Comunitatea Evreiască își va continua activitatea în acest domeniu și așteaptă cu nerăbdare sprijinul autorităților țării, al cetățenilor și al partenerilor de dezvoltare”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, nu este pentru prima dată când cimitirul evreiesc este ținta actelor de vandalism. Dacă înainte indivizii distrugeau plăcile de granit ale mormintelor, ultimele dăți, au lăsat inscripții simbolistice, care pun în gardă administrația cimitirului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!