Un executor judecătoresc, acuzat de comiterea depășirii atribuțiilor de serviciu și complicitate la spălarea banilor, a fost achitat. Verdictul a fost dictat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, anunță Procuratura Generală.< „Instanța a încetat procesul penal pe capătul de acuzare „depășirea atribuțiilor de serviciu” pe motiv că fapta constituie o contravenție, care la fel a fost încetată în legătură cu expirarea termenului de prescripție de tragere la răspundere contravențională. Cât despre celălalt capăt de acuzare ”spălare de bani”, magistratul ajuns la concluzia că fapta inculpatului nu întruneşte elementele constitutive ale acestei infracţiuni”, se arată în comunicatul Procuraturii. La fel, judecătorul a respins solicitarea Procuraturii Anticorupție de confiscare, în folosul statului, a 1,2 miliarde dolari SUA - valoarea banilor spălați prin sistemul bancar al Republicii Moldova. Procuratura, care a solicitat condamnarea executorului judecatoresc la 5 ani închisoare, cu executare, consideră sentinţa ilegală şi anunţă că o va ataca în instanţa ierarhic-superioară, insistând la condamnarea acestuia cu confiscarea specială. Potrivit celor constatate de Procuratura Anticorupţie, în intervalul februarie – aprilie 2014, activând în calitate de executor judecătoresc a acceptat cereri privind intentarea a 3 proceduri de executare ilegale în faza concilierii părților, inclusiv în privinţa unor debitori nerezidenţi ai Republicii Moldova și în lipsa acestora. De asemenea, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul BC „Moldinconbank”SA din Chişinău, acesta dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 1 228 671 715, 32 dolari SUA de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi. Respectiva cauză penală a fost finalizată și expediată în judecată de Procuratura Anticorupție în anul 2017.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!