/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

„Un președinte de țară, care se dorește a fi al tuturor, trebuie să unească, nu să dezbine”. Reacția ombudsmanului la declarațiile lui Dodon despre diasporă

missing
04 noiembrie 2020, ora 16:16

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, ia atitudine în legătură declarațiile lui Igor Dodon care se referă la diaspora Republicii Moldova. Potrivit lui, mesajele transmise de către unul dintre candidații la funcția de președinte al țării privitor la participarea reprezentanților diasporei moldovenești la primul tur de scrutin prezidențial au fost în egală măsură denigratoare, ofensatoare și instigatoare la ură față de concetățenii noștri stabiliți permanent sau aflați temporar peste hotarele țării.

Este regretabil faptul că, sfidându-se repetat normele și standardele naționale și internaționale din domeniul drepturilor omului, în mesajele către public a fost de asemenea admis un discurs umilitor, discriminatoriu și pe criteriu de orientare sexuală, încercându-se în acest mod exploatarea prejudecăților și stereotipurilor unor membri ai societății.

Un președinte de țară care se dorește a fi al tuturor trebuie să unească nu să dezbine. Pe de altă pare, șeful unui stat cu aspirații democratice europene trebuie să prezinte un model de atitudine respectuoasă față de demnitatea umană, drepturile și libertățile omului, indiferent de rasă, culoare, origine etnică, națională sau socială, cetățenie, sex, gen, limbă, religie sau credințe religioase, opinii politice, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, stare de sănătate, vârstă și stare civilă”, susține ombudsmanul.

De altfel, în Raportul ECRI de monitorizare a Republicii Moldova în cadrul celui de-al cincilea ciclu, adoptat în iunie 2018, autorităților moldovenești li se recomandă să condamne discursul de ură și promovarea acestuia de către politicieni și înalți oficiali, iar partidelor politice – să adopte coduri de conduită care să interzică utilizarea discursului de incitare la ură.

Ombudsmanul atenționează că și în Recomandarea ECRI de Politică Generală nr. 15, din 8 decembrie 2015, statelor membre ale Consiliului Europei li se recomandă să adopte o abordare fermă nu doar în ce privește sensibilizarea publicului asupra importanței respectării pluralismului și asupra pericolelor reprezentate de discursul de incitare la ură, ci și în ce privește demonstrarea falsității argumentelor pe care se bazează acest discurs și caracterul său inacceptabil, în vederea descurajării și prevenirii folosirii unui astfel de discurs.

Avocatul Poporului atenționează asupra faptului că perpetuarea și menținerea în spațiul public a discursului instigator la ură și violență naște violență și dezbinare. „Iată de ce este imperios necesară combaterea hotărâtă de către întreaga societate a manifestărilor de acest gen”, se spune în mesajul lui.

Avocatul Poporului reiterează în context  recomandările sale anterioare cu privire la necesitatea adoptării în regim de urgență a proiectului de lege nr. 301 cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative cu propunerile ulterioare, ce vizează sancționarea faptelor motivate de ură și prejudecată și a discursului de instigare la ură.

Amintim că după primul tur de scrutin, Igor Dodon a numit oamenii din disporă „electorat paralel al Republicii Moldova, care are propria viziune și propriile preferințe politice și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se deosebesc, se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”.

Ulterior, Igor Dodon a îndemnat oamenii să nu-i lase pe cetățenii din diasporă, care au plecat de mult timp în străinătate și nu ar ști concret care este situația în Republica Moldova, să decidă soarta țării.

Un nou atac la adresa diasporei după alegeri? Dodon: „Acolo a fost organizat transport, autobuze care au adus oameni”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram