Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) condamnă vehement actele de vandalism care au avut loc recent în Cimitirul Evreiesc din Chișinău. Distrugerea monumentelor funerare reprezintă un atac barbar nu doar la memoria evreilor din Republica Moldova, dar și o provocare la adresa întregii societății moldovenești.

Aceste acţiuni seamănă neîncredere şi sunt îndreptate spre prejudicierea imaginii internaţionale a Republicii Moldova. Or, societatea moldovenească este în mod firesc deschisă spre comunicare interculturală şi interconfesională, identităţile specifice şi comunicarea interculturală fiind aici în egală măsură valorizate. Instituţiile abilitate ale Republicii Moldova vor investiga aceste cazuri de vandalism condamnabile într-un mod cât mai transparent și operativ.

Republica Moldova depune eforturi considerabile pentru cultivarea memoriei victimelor Holocaustului şi a culturii toleranţei, inclusiv în vederea combaterii  antisemitismului, xenofobiei şi altor forme de intoleranţă. Anume în acest context Republica Moldova a aprobat definiţia de lucru a antisemitismului în cadrul reuniunii plenare a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, a adoptat Ziua naţională şi internaţională a comemorării victimelor Holocaustului şi este determinată să-şi onoreze toate angajamentele internaţionale relevante”, se arată în comunicatul emis de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Amintim că, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mormintele distruse. Imaginile cu daunele provocate de răufăcători au fost publicate de un locuitor al capitalei, care a mers la cimitir să viziteze mormintele rudelor decedate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!