/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

UE acordă peste 211 milioane de lei pentru proiecte de eficiență energetică și aprovizionare cu apă a raioanelor din sudul țării

missing
05 noiembrie 2020, ora 16:49

Uniunea Europeană acordă peste 211 milioane de lei pentru proiecte de eficiență energetică, aprovizionarea cu apă și canalizare a raioanelor din sudul țării. 

Pe 4 noiembrie curent, în orașul Leova au fost lansate lucrările de construcții pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană (UE). Regiunea de Dezvoltare Sud a țării beneficiază de cinci măsuri de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și de două proiecte de eficiență energetică în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova și în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca. Lucrările de construcție urmează a fi finisate până la sfârșitul anului 2021.

Lucrările de construcții în cadrul proiectelor sus-menționate vor include o serie de măsuri de modernizare. Astfel, eficientizarea energetică a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova și a Liceului Teoretic Matei Basarab din orașul Basarabeasca va include reparația acoperișului, izolarea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece în robinetele din școli, și renovarea facilităților sanitare a instituțiilor.

Valoarea totală a proiectului de eficiență energetică a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova constituie 53 milioane lei, dintre care 50,5 milioane de lei acordați de UE și 2,5 milioane lei contribuția locală. În același timp, proiectul de eficiență energetică a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca se cifrează la 19,9 milioane lei, dintre care 19,2 milioane au fost oferite de UE și peste 700 mii lei contribuția locală. Numărul total de beneficiari, în cele două licee, sunt de aproape 1000 elevi, profesori și angajați auxiliari.

Investițiile în infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Sud a țării vor asigura locuitorii cu servicii calitative de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și condiții mai bune de învățământ pentru elevii și personalul didactic din două scoli.

Construcția sistemului centralizat de canalizare din orașul Leova, va cuprinde 13,5 km la care se vor racorda peste 690 de gospodării individuale de locuit. Iar localitățile Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca vor beneficia de construcția unei rețele de apeduct de 99 km, care va moderniza infrastructura serviciilor de aprovizionare cu apă, va spori rata de conectare și accesul populației din localități la apă potabilă de calitate, astfel contribuind la îmbunătățirea condițiile de trai.

Valoarea totală a măsurilor investiționale de aprovizionare cu apă și canalizare este de 138,5 milioane lei, dintre care 125 de milioane lei acordați de UE și 13,5 milioane lei contribuția locală. Aproximativ 12 mii de locuitori ai orașului Leova și localităților Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca vor beneficia de proiectele de apă și canalizare din Regiunea de Dezvoltare Sud.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram