/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Iurie Reniță spune că, în 2016, Corneliu Furculiță s-ar fi împrumutat de la firma sa media cu peste 6 000 000 de lei

05 noiembrie 2020, ora 20:40

Deputatul socialist, Corneliu Furculiță, ar fi împrumutat de la firma sa media peste 6 milioane de lei. S-a întâmplat acum patru ani, iar banii nu s-au regăsit în nicio declarație de avere, deși acesta deținea deja o funcție publică. Sunt câteva dintre acuzațiile aduse de către deputatul Iurie Reniță, care a anunțat că a trimis probe suplimentare la Autoritatea Națională de Integritate pentru a investiga averea socialistului.

Reniță este convins că milioanele provin de la firma din Bahamas și au fost folosite pentru campania electorală a lui Igor Dodon din 2016. Pe parcursul zilei, am încercat să luăm legătura cu Furculiță de mai multe ori, însă deputatul nu ne-a răspuns la apeluri.

Într-un interviu pentru TV8, Iurie Reniță afirmă că probele i-au fost oferite de persoane care dețin funcții în anumite instituții publice și care ar urmări să scoată în vileag aceste ilegalități.

IURIE RENIȚĂ, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Am obținut probe, documente care confirmă faptul că Corneliu Furculiță a împrumutat 6 200 000, nu am toate actele la mână, de la aceeași Exclusiv Media, în spatele căreia se află un contract cu o firmă din Bahamas.”

Împrumurile au fost efectuate pe parcursul anului 2016, în vreme ce Corneliu Furculiță deja deținea funcția de deputat din partea Partidului Socialiștilor, mai spune Reniță. Banii însă nu s-au regăsit în nicio declarație publică a parlamentarului.

IURIE RENIȚĂ, DEPUTAT PLATFORMA DA: „El deja la acel moment era funcționar de demnitate publică. Era deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Era obligat să declare acești bani. -Ce credeți că a făcut cu acești bani? I-a folosit pentru campania lui Igor Dodon? -Categoric. Și nu numai el.”

Având aceste informații noi, Reniță a cerut, repetat, Autorității Naționale de Integritate să investigheze averea lui Furculiță. În demersul său, alesul poporului a mai solicitat verificarea modului în care familia socialistului și-a ridicat o casă într-o suburbie a capitalei și care nu se regăsește în declarațiile de avere. Vila a fost filmată, în iulie, de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, însă deputatul a negat că ar locui în ea.

Reporter de GARDA/YOUTUBE: „Haideți așa, este teren in constructie, pe el se desfasoara o constructie. Este o autorizatie corespunzatoare. Autorizatia este deja făcută pe copii. Casa este in contrsuctie de 10 ani si inca o sa fie.”

Atunci, deputatul PSRM a mai precizat că locuința este procurată din banii familiei și că el, dar și soția sa au acumulat destule venituri ca să-și permită astfel de investiții.

Reporter de GARDA/YOUTUBE: „Este o investitie a familiei. In total. In declaratiile mele de avere sunt salariile mele si ale sotiei, destul de bune. Dacă luati in comparative veniturile si cheltuielile, o să vedeți că venituri tot timpul rămân. In afara de asta, eu sunt fondatorul la mai multe intreprinderi, imi permit.”

De cealaltă parte, Iurie Reniță presupune că vila ar fi fost ridicată pe bani obținuți fraudulos și îl suspectează pe socialist de îmbogățire ilicită. Am încercat de câteva ori să discutăm cu deputatul Furculiță la acest subiect, dar nu ne-a răspuns la telefon. În zilele ce urmează, Reniță spune că va depune demersuri la ANI și în privința altor socialiști, care au făcut împrumuri similare. Acum câteva luni, procurorul general, referindu-se la acest dosar, a precizat că în perioada sa au fost făcute cele mai multe investigații.

ALEXANDR STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: „Am audiat tot cercul de oameni, care au fost implicați în acest caz. 29 de oameni. Dar, vreau să vă spun că așa-numitul dosar Bahamas este un caz prin care au fost spălați niște bani. Nu este un caz de finanțarea ilegală, așa cum se spune, nu este așa ceva.”

Potrivit lui Stoianoglo, procurorii vor lua o decizie abia după ce vor primi un răspuns din Elveția, dar nu a putut spune când va exact se va întâmpla acest lucru. Dosarul, supranumit Bahamas, descrie un împrumut de 30 de milioane de lei pe care firma lui Furculiță l-a contractat de la o companie din Bahamas, unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume. Banii au intrat în Republica Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale din 2016. Iar în decurs de câteva luni, mai mulți socialiști s-au împrumutat de la firma media, ce aparține lui

Corneliu Furculiță, cu câte 300 și 500 de mii de lei. Atunci, Furculiță a scris pe rețelele sociale că tot ce a agonist se regăsește în declarațiile sale de avere. De opt ani, la compania media activează și soția lui Igor Dodon. Anul trecut, ea a obținut 400 de mii de lei sub formă de salariu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram