/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Platforma DA propune modificarea Constituției. Inițiativa legislativă, înaintată în Parlament: „Îndemnăm toți deputații să semneze”

missing
05 noiembrie 2020, ora 11:37

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari și Dinu Plângău au anunțat joi, 5 noiembrie, că fracțiunea a înaintat un proiect de lege în Parlament privind modificarea articolului 47 din Constituția R. Moldova pentru a introduce „obligația statului de asigura ca niciun salariu sau pensie să nu fie mai mici decât minimul de existență stabilit în conformitate cu Legislația”. Aleșii poporului au îndemnat colegii din celelalte fracțiuni parlamentare să semneze acest proiect.

Alexandru Slusari, deputat Platforma DA:Vrem să demonstrăm că toate inițiativele noastre care au fost lansate în cadrul campaniei nu a fost tactică electorală și inițiative populiste. Există un program de țară pe care ni-l asumăm, indiferent de rezultatele alegerilor. Suntem convinși că putem atinge aceste obiective și mai ales acel legat cu nivelul de trai. Statul trebuie să garanteze pensii și salarii nu mai mici decât minimum de existență. Iată de ce noi am elaborat și înaintăm inițiativa cu amendarea Constituției, propunem să completăm cu o propoziție. Adică, noi la moment avem 440 de mii de pensionare care primesc sub minimum de existență.  Părerea noastră este că statul trebuie să-și asume aceste angajamente. Dacă tot atâta vorbim despre pensii și în campanii atâta vorbim, haideți acesta să fie proiect de țară și să-l realizăm. Fracțiunea Platformei DA a semnat această inițiativă și îndemnăm toți colegii să semneze, avem nevoie de 24 de semnături. Acesta este îndemnul Platformei DA, haideți să dăm dovadă că ne pasă.”

Dinu Plângău, deputat Platforma DA:Acest proiect face parte dintr-un program mai amplu. Nu este doar despre modificarea articolului 47 din Constituție. Minimul de consum – 2.082 de lei, în timp ce pensia minimă pentru limita de vârstă este de 1.131 de lei. ”

*Potrivit Articolului 47 din Constituția R. Moldova, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea, lui şi familiei lui, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare. Cetăţenii au dreptul la asigurare în caz de: şomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrîneţe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenţă, în urma unor împrejurări independente de voinţa lor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram