Începând de sâmbătă, 7 noiembrie 2020, transportatorii de mărfuri sunt obligați să depună o declarație generală de sosire pentru toate mărfurile care intră pe teritoriul Ucrainei, inclusiv cele în tranzit. Această obligație se referă și la transportatorii de mărfuri din Republica Moldova. 

Declarația generală de sosire este o notificare electronică ce include un set de date relevante, transmise autorității vamale de către transportator (sau în numele acestuia de către altă persoană). Declarația poate fi completată direct pe pagina web a Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei.

Aplicarea declarației generale de sosire este stipulată în tratatele internaționale și este implementată în scopul efectuării unei analize de risc preliminare de către angajații Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei.

Până în prezent, Codul Vamal al Ucrainei stipula notificarea prealabilă a autorităților vamale de destinație cu privire la intenția de a importa mărfuri pe teritoriul vamal al Ucrainei. Pentru mărfurile aflate în tranzit pe teritoriul Ucrainei, nu era necesară notificarea prealabilă.

Astfel, odată cu introducerea modificărilor corespunzătoare, transportatorul va fi obligat să depună declarația generală de sosire pentru toate mărfurile care se aduc pe teritoriul Ucrainei, inclusiv cele în tranzit.

De asemenea, aceasta poate fi remisă în adresa biroului vamal de intrare, în a cărei zonă de activitate se află punctul de control unde mărfurile vor traversa frontiera Ucrainei pentru prima dată. Pentru transportul rutier internațional de mărfuri este obligatorie notificarea cu cel puțin o oră înainte de sosirea mărfurilor pe teritoriul vamal al Ucrainei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!