În cadrul ședinței de joi, 5 noiembrie a Cabinetului de miniștri a fost aprobat proiectul de lege care vizează fortificarea independenței Băncii Naționale a Moldovei.

Documentul prevede consolidarea integrității și finalității deciziilor de politică monetară, de reglementare și supraveghere bancară, adoptate de Banca Națională a Moldovei.

Potrivit viceprim-ministrului Serghei Pușcuța, proiectul vine să îmbunătățească reglementările aferente cadrului de înlăturare a acționarilor neconformi din sectorul bancar, regimului compensațiilor pentru daunele cauzate de actele emise de Banca Națională a Moldovei și cele aferente autonomiei și responsabilizării regulatorului bancar.

Principalele prevederi ale proiectului vizează răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin actul administrativ ilegal al Băncii Naționale a Moldovei, determinarea mărimii prejudiciului material cauzat, modul de atragere la răspundere al membrilor organelor de conducere a Băncii Naționale a Moldovei.

„Este un proiect care face parte din lista de condiționalități a FMI pentru încheierea unui nou program. Documentul a fost elaborat de noi, dar coordonat cu echipa FMI. Acum urmează să-l înaintăm de urgență Parlamentului pentru aprobare, astfel încât să putem informa FMI despre îndeplinirea tuturor condiționalităților necesare semnării unui noi program”, a subliniat Ion Chicu.

Valoarea noului Program de cooperare între Republica Moldova cu FMI se ridică la 558 de milioane de dolari și va fi implementat pe o perioadă de trei ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!