/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Donald Trump nu acceptă o înfrângere: „Dacă numeri voturile ilegale, atunci ei încearcă să ne fure alegerile”

missing
06 noiembrie 2020, ora 08:13

Președintele Donald Trump a ieșit joi după-amiază să facă o declarație publică de la Casa Albă, pentru prima dată după noaptea alegerilor americane. Cu o mină întunecată, el a citit timp de aproape 15 minute un text – ceea ce nu-i este caracteristic – în care a denunțat tenative de a-i fi „furată” victoria și a anunțat o îndelungată bătălie în justiție. A plecat apoi fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor, scrie digi24.ro.

Donald Trump a spus că o numărare a „voturilor legal exprimate” ar arăta fără tăgadă că el este câștigătorul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. De altfel, el a insistat asupra acestei formulări, „voturi legale”, fără a preciza ce înțelege prin acestea.

„Dacă numeri voturile legale, eu câștig cu ușurință. Dacă numeri voturile ilegale, atunci ei încearcă să ne fure alegerile”, a declarat Donald Trump, fără a aduce dovezi sau argumente. El a denunțat un „sistem corupt”, „sondaje fabricate”, a repetat cu obstinență că îi este furată victoria și a invocat în sprijinul său rezultatele bune pe care republicanii le-au avut în alegerile pentru Congres.

Donald Trump a cerut, în consecință, să fie oprită numărarea voturilor „care au venit târziu”, pretinzând că a câștigat deja în mod categoric în multe state-cheie.

Liderul Casei Albe a invocat o adevărată conspirație împotriva lui, în care ar fi fost implicată presa, oameni de afaceri și giganți ai tehnologiei. „În pofida amestecului, care nu a mai fost văzut niciodată în alegeri, a mass-media, a comunităţii de afaceri şi a giganţilor tehnologiei, am câştigat cu scoruri istorice şi sondajele au greşit în mod deliberat”, a spus Trump.

Ieșirea sa, prima după seara alegerilor, vine în condițiile în care competitorul său, democratul Joe Biden, a avut deja trei declarații publice, iar în două state-cheie pentru câștigarea Casei Albe, Georgia și Pennsylvania, avansul pe care îl avea Donald Trump se micșorează simțitor, pe măsură ce sunt numărate voturile prin corespondență.

„Nu putem permite nimănui să-i reducă la tăcere pe alegătorii noştri şi să fabrice rezultatele”, a spus Trump. „Cred că justiţia va trebui să decidă în cele din urmă”, a punctat președintele.

Mike Pence nu a fost lângă președinte. S-a declarat solidar pe Twitter

Vicepreşedintele Mike Pence, care nu s-a aflat alături de Donald Trump, a arătat ulterior pe Twitter că îi susţine afirmaţiile: „Sunt alături de preşedinte. Trebuie să numărăm fiecare vot LEGAL”.

Unele televiziuni americane au întrerupt declarația președintelui Trump

Mai multe televiziuni americane au decis joi seară să întrerupă difuzarea în direct a declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, considerând că acesta dezinformează populaţia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În timp ce numărarea voturilor continuă, Donald Trump tocmai a spus de la Casa Albă că va câştiga cu uşurinţă dacă „voturile legale” sunt numărate, dar că dacă sunt incluse „voturile ilegale”, democraţii „pot încerca să fure alegerile”. Ca urmare, foarte repede, MSNBC a încetat să transmită în direct aceste declarații. „Ei bine, iată-ne din nou în poziţia neobişnuită de a fi nevoiți nu numai să-l întrerupem pe preşedintele Statelor Unite, ci şi să îl corectăm pe preşedintele Statelor Unite”, a declarat prezentatorul Brian Williams.

Canalele NBC News şi ABC News au întrerupt, de asemenea, difuzarea conferinţei de presă, care în cele din urmă, nu a fost decât o declarație de presă, deoarece preşedintele a părăsit sala fără a prelua vreo întrebare de la jurnaliști.

CNN a decis să nu întrerupă microfonul preşedintelui Donald Trump. „Ce noapte tristă pentru Statele Unite ale Americii să-şi vadă preşedintele (…) acuzând în mod fals oamenii că au încercat să fure alegerile”, a comentat însă cunoscutul prezentator Jake Tapper.

Unii republicani, în dezacord cu președintele

Mai mulţi aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de fraudă în alegeri lansate de preşedintele american Donald Trump, relatează agenția dpa, preluată de Agerpres.

„Devine nebunie”, a comentat Adam Kinzinger, congresman din Illinois, apreciind că preocupările legitime cu privire la fraudă ar trebui tratate în justiție. El a avertizat asupra răspândirii „dezinformării”.

„Nu există nicio susţinere pentru afirmaţiile preşedintelui din această seară care subminează procesul nostru democratic. America numără voturile şi trebuie să respectăm rezultatele aşa cum am făcut întotdeauna înainte”, a spus și Larry Hogan, guvernatorul republican din Maryland.

„Dacă cineva are dovada unor nereguli, ar trebui să o prezinte şi să o rezolve. Orice este mai puţin dăunează integrităţii alegerilor noastre şi este periculos pentru democraţia noastră”, a declarat Paul Mitchell, un congresman din Michigan.

Senatorul Pat Toomey din Pennsylvania a afirmat, de asemenea, că nu vede nicio o dovadă a unei fraude semnificative în alegerile din 3 noiembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram