/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

În Belarus mii de manifestanți au cerut din nou demisia lui Lukașenko. Tihanovskaia speră în sprijinul lui Biden

missing
08 noiembrie 2020, ora 18:37

Mii de manifestanţi au cerut din nou, duminică, demisia preşedintelui Belarus, Alexandr Lukaşenko, relatează AFP. Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, speră să se întâlnească în curând cu preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, scrie agerpres.ro.

Protestele de la Minsk continuă de trei luni, de când Lukaşenko a fost reales în urma alegerilor controversate din 9 august, despre care opoziţia susţine că au fost marcate de fraude. Demonstranţii îi cer liderului aflat la putere din 1994 să îi cedeze locul contracandidatei sale, Tihanovskaia, care s-a refugiat în străinătate, la fel ca şi alţi membri marcanţi ai opoziţiei.

Duminică, în timp ce protestatarii se adunau în centrul capitalei, poliţia a desfăşurat din nou vehicule şi tunuri de apă şi a închis mai multe staţii de metrou. O corespondentă locală a AFP a constatat că accesul la internet de pe terminale mobile este restricţionat.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Viasna susţine că în diferite locuri din Minsk au fost arestaţi peste 230 de manifestanţi.

De la Vilnius, Tihanovskaia a acuzat din nou duminică regimul din Belarus, care nu cedează nici după trei luni de proteste, că ‘şi-a pierdut legitimitatea şi puterea’ şi nu vrea să permită poporului să decidă viitorul ţării. Ea a promis, într-un mesaj prin Telegram, că manifestaţiile vor continua ‘până la victorie’.

Sâmbătă, Tihanovskaia îl felicitase pe Biden şi îşi exprimase speranţa că ‘noul preşedinte al Statelor Unite se va întâlni în curând cu preşedintele ales în mod corect al unui Belarus nou şi liber’. Ea a subliniat că Biden a adoptat ‘de mai multe ori poziţii ferme în sprijinul poporului belarus’.

Lukaşenko apreciase, în aceeaşi zi, că alegerile din SUA au fost ‘o parodie de democraţie’ şi a afirmat că nu se aşteaptă la o schimbare în relaţiile cu Washingtonul, indiferent de rezultat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram