Cei cinci miniștri, deja învestiți,  care se vor afla la conducerea ministerului Apărării, ministerului de Externe, Economiei, Educației și funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare  s-au perindat de-a lungul timpului în funcții înalte. Aceștia au fost propuși astăzi și la scurt timp au depus jurământul. 

Ziarul de Gardă scria, în 2017, într-o investigație că Lilia Pogolşa, care a fost numită în funcția de ministră a Educației, pe atunci viceministră a Educaţiei locuia  într-un imobil de lux din sectorul Buiucani al Capitalei pe care-l ascundea însă în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate, acolo unde nu a trecut nici firma fondată de soţul său. Imobilul familiei Pogolşa era înregistrat pe numele mamei sale, în vârstă de 77 de ani, donat de fiica sa. Tot atunci, în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate, Lilia Pogolşa nu a făcut niciodată referire nici la o firmă la care soţul său, Valentin este fondator.

Victor Gaiciuc a mai fost ministrul al Apărării. În martie, Igor Dodon i-a acordat titlul de General de Divizie lui Victor Gaiciuc. În 2017, acesta a fost propus pentru aceeași funcție doar că de Dodon. Totodată, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la data de 19 aprilie 2001, colonelul Victor Gaiciuc este numit în funcția de ministru al apărării în Guvernul Vasile Tarlev. Pe 20 februarie 2002, a fost avansat la gradul militar de general de brigadă. Ulterior, a fost demis din această funcție la 15 octombrie 2004, prin decret prezidențial, după ce Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a făcut un demers pentru demiterea sa, fiind criticată activitatea Ministerului Apărării.

Anterior, Olga Ceboari, noua viceprim-ministră pentru Reintegrare, a fost șefă a Organizației Obștești „Centrul de susținere a tineretului din Moldova”, orașul Moscova, Federația Rusă.

Anatol Usatîi s-a mai aflat la conducerea Ministerului Economiei, iar în martie curent a fost numit secretar de stat. În trecut, acesta a fost numit în funcția de ministru al Economiei în luna noiembrie 2019, când a fost învestit Guvernul condus de Ion Chicu și a fost înlocuit de către Sergiu Răilean, în urma remanierilor din Executiv, făcute după ce Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au semnat un acord de creare a unei majorități parlamentare. Anatol Usatîi a mai fost secretar de stat la Ministerul Economiei pe timpul guvernelor conduse de Pavel Filip și Maia Sandu.

Și Aurel Ciocoi a mai deținut funcția de ministru al Afacerilor Externe în perioada 14 noiembrie 2019 – 16 martie 2020. În aprilie 2018, Aurel Ciocoi a fost numit de Dodon în funcția de consilier prezidențial pentru politica externă. Anterior, a mai fost Ambasador al Republicii Moldova în Germania (2010-2015), China (2016-2017) și Statele Unite ale Americii (2017).

Precizăm că puțin timp în urmă, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, i-a înaintat pe cei cinci după ce a fost semnată cererea de revocare a miniștrilor PD și cererea de demisie a ministrului de Externe, Oleg Țulea, după ce a a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Ungaria.

Amintim că sâmbătă, conducerea Partidului Democrat a anunțat că se retrage miniștrii delegați în Guvern, după investirea noului președinte care urmează să fie ales duminică, 15 noiembrie. Este vorba de ministrul Economiei, Sergiu Railean, ministrul Educației, Igor Șarov, ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, și viceprim-ministru pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!