Protest față de monopolul de pe piața metalelor! Angajații unei companii de metale feroase și neferoase au scandat lozinci antiguvernamentale în fața Executivului de la Chișinău. Antreprenorul firmei dă vina pe guvernare că împiedică intenționat dezvoltarea afacerii sale, favorizând compania de stat MetalFeros, de unde s-ar finanța partidele de la guvernare. Oamenii au ieșit la protest după ce, acum 4 zile, la ședința Guvernului, prim-ministrul Ion Chicu a cerut poliției să verifice activitatea companiei respective. Mai mult decât atât, premierul a comparat unul din punctele de colectare a metalului cu o gunoiște.

Oamenii s-au adunat în fața Executivului în jurul orei 11, au adus cu ei mai multe piese din metal în care au bătut încontinuu. Ei sunt angajații unei firme de colectare a metalelor uzate. Oamenii spun că au venit să le ceară autorităților să nu le închidă activitatea, pentru că nu au altă sursă de venit.

„Vrem să scoatem monopolul de pe metale, ne interzice să lucrăm, fabrică dosare la comandă, ne alungă de acasă să nu putem lucra la noi în țară.”

„Noi vrem să avem o concurență liberă pe piață, să putem munci, să ne hrănim familiile, să nu plecăm peste hotare, să nu fim monitorizați în fiecare zi.”

„Am apărut în fața Guvernului, ca să ne lase să muncim, să nu plecăm peste hotare.”

Compania este condusă de omul de afaceri Valentin Eșanu, care a fost reținut, în 2017, și condamnat într-un dosar politic, pentru că ar fi organizat proteste pentru liberalizarea pieței de metale feroase și neferoase. Astăzi, el și angajații său au ieșit din nou la protest, pentru că, spune antreprenorul, întreprinderea pe care o conduce este vizată în două dosare penale, iar Centrul Național Anticorupție a deschis recent încă un dosar. Potrivit lui Eșanu, toate trei sunt fabricate la comandă.

VALENTIN EȘANU, ANTREPRENOR: „În ultima jumătate de an, Guvernul Chicu se ocupă cu împiedicarea activității noastre, pentru a favoriza compania MetalFeros, de unde sunt finanțate toate partidele de guvernare și regimurile criminale.”

Eșanu susține că, în 2019, piața metalelor a fost demonopolizată și compania sa a activat normal. Acum, însă, spune el, se pregătește din nou monopolizarea acestui sector.

VALENTIN EȘANU, ANTREPRENOR: „Prim-ministrul Chicu a dat indicații clare pentru a ne stopa activitatea și pentru a ne fabrica dosare. Cu atât mai mult, ministrul de Interne, Pavel Voicu, s-a lăudat, în ședința de Guvern, că deja am două dosare. Noi deținem informații că deja este al 3 dosar fabricat la CNA, care, dacă am scăpat vineri ori astăzi, deja urmează după alegeri să fiu reținut.”

Despre aceasta a vorbit și prim-ministrul Ion Chicu, la ședința Guvernului de acum 4 zile.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „MetalFeros încă nu l-am vândut, n-am reuștit, dar văd că dealurile Moldovei sunt pângărite de unii antreprenori care colectează fer uzat. Avem un caz ieșit din comun aici, pe o colină frumoasă de la Hâncești. Domnule Voicu, domnule Perju, care este situația? Noi ne-am înțeles că această activitate să fie verificată și, respectiv, acea gunoiște să fie evacuată de acolo.”

Pe tot parcursul protestului, nemeni din Executiv nu a ieșit să discute cu protestatarii. Am încercat să obținem un răspuns de la consilierul Guvernului responsabil de comunicare, Boris Harea, însă acesta ne-a expediat ca răspuns secvență video de mai sus, înregistrată la ședința Guvernului de pe 5 noiembrie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!