/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Raport servicii secrete: Rusia și China, principalele amenințări pentru Cehia

10 noiembrie 2020, ora 15:10

Serviciile secrete din Cehia afirmă că spionii ruși și chinezi au reprezentat anul trecut o amenințare presantă pentru securitatea și interesele esențiale ale țării, potrivit unui raport oficial publicat marți și citat de AFP și hotnews.ro.

În raportul său anual, Serviciul de informații privind securitatea (BIS) a subliniat eforturile serviciilor rusești și chineze de a-și promova interesele în străinătate.

“Diferența esențială este că Rusia încearcă să destabilizeze și dezintegreze opozanții în timp ce China încearcă să reunească în jurul ei un ansamblu de țări care recunosc legitimitatea intereselor chineze”, subliniază raportul.

Potrivit BIS, diferitele servicii rusești au avut toate activități pe teritoriul Cehiei în 2019. Spioni ruși sub acoperire diplomatică au încercat astfel să promoveze interesele și punctele de vedere ale Kremlinului și să sporească reputația Rusiei.

Spionii chinezi, la rândul lor, au folosit acoperirea de diplomați, ziariști și cercetători. Aceștia au “profitat de disponibilitatea societății cehe de a primi ofertele chinezești de investiții”, concentrându-se în special pe sectoarele tehnologiei, apărării, sănătății și mediului pentru a promova o imagine favorabilă Chinei.

Tot potrivit BIS, rușii și chinezii au lansat atacuri cibernetice împotriva ministerului afacerilor externe și a ambasadelor Cehiei din străinătate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram