Uniunea Europeană a anunţat luni că va impune tarife pentru importuri din Statele Unite în valoare de peste 4 miliarde de dolari, ca măsură de retorsiune faţă de subvenţiile acordate de SUA Boeing, dar a arătat că speră într-o îmbunătăţire a relaţiilor comerciale cu administraţia preşedintelui ales Joe Biden, transmite Reuters și news.ro.

Măsura, adoptată în urma acordului obţinut luna trecută din partea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, este cea mai recentă într-un conflict vechi de 16 ani referitor la subvenţiile acordate aviaţiei civile.

În urmă cu peste un an, Statele Unite au impus tarife pentru produse din Uniunea Europeană în valoare de peste 7,5 miliarde de dolari, după un caz paralel de la OMC, referitor la subvenţiile primite de constructorul de avioane Airbus.

”Am arătat foarte clar, în fiecare etapă, că dorim să punem capăt acestei probleme care durează de mult timp”, a declarat comisarul pentru Comerţ al UE, Valdis Dombrovskis, într-o conferinţă de presă, după o întâlnire online a miniştrilor Comerţului din Uniune.

Începând de marţi, UE va impune tarife de 15% pentru exporturile americane de avioane şi de componente şi de 25% pentru o serie de produse, între care tutun, nuci, juice de fructe, băuturi spirtoase, genţi, tractoare şi echipamente pentru cazinouri şi pentru gimnastică.

Principalul obiectiv al UE este să convingă Statele Unite să negocieze o soluţie, argumentând că principalii beneficiari ai conflictului sunt firme concurente, cum ar fi producătorul chinez de avioane comerciale COMAC.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!