/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Scrutin improvizat! Elevii unui colegiu din Capitală au simulat ziua alegerilor

10 noiembrie 2020, ora 22:10

Alegerile au fost total transparente, președintele a fost desemnat din primul tur, iar toți au rămas mulțumiți de alegere. Din păcate, este vorba doar despre un scrutin improvizat, organizat de elevii colegiului Alexei Mateevici din Capitală. Tinerii au amenajat în clasă o secție de votare și au desemnat trei candidați, care s-au întrecut în declarații electorale. La final, a câștigat cel care le-a promis locuri de muncă acasă, în Moldova.

Ora de drept constituțional s-a transformat într-un adevărat scrutin electoral, la un colegiu din Chișinău. Pentru prima dată în istoria țării noastre, în cursa pentru fotoliul prezidențial s-au înscris mai multe femei decât bărbați, mai exact: două la unu. Deși agitația electorală este interzisă în preajma secțiilor de votare, i-am găsit pe toți cei trei candidați întrecându-se în promisiuni chiar în fața alegătorilor.

ELENA NEGRU, CANDIDATĂ INDEPENDENTĂ: „Reforme serioase în justiție și curățarea sistemului judecătoresc”.

OLESEA BRAI, CANDIDATĂ INDEPENDENTĂ: „Voi încerca să creez un viitor mai bun pentru tinerii care sunt plecați și care sunt în țară”.

DORIN BALTAG, CANDIDAT INDEPENDENT: „Deschiderea asociațiilor agricole și a făbricilor, ceea ce va crea posturi de muncă”.

Între timp, în sala de clasă era amenajată și secția de votare. Operatorii pregăteau listele electorale și urnele de vot. Iar ca procesul să simuleze la maximum unul real, elevii au fost asistați de specialiști.

„Operatorii Comisiei Electorale petrec așa 12 ore de ziua alegerilor. – Nu e comod, dar trebuie să respectăm regulile impuse pentru toți”.

DAN POPOVICI, SPECIALIST, CENTRUL DE INSTRUIRE CONTINUĂ ÎN DOMENIUL ELECTORAL: „Am pregătit listele electorale cu toți elevii înscriși în ele, buletinele de vot, urna și celelalte”.

Iar în fața secției, alegătorii deja formau cozi, respectând distanța socială, desigur. Ne-au spus că deja știau pe cine vor vota și de ce.

„Pentru egalitate, libertate și democrație”.

„Unirea cu România, scutirea de impozite”.

„Pentru a avea salarii mai mari și pentru a aduce familiile acasă”.

La câteva minute până la închiderea secției de vot, președinta acesteia ne-a zis că abateri nu s-au înregistrat.

„Care este prezența la vot? – Până acum s-au prezentat 31 de alegători. Sperăm pe viitor să se mai mărească”.

Numărarea voturilor, ce-i drept, a durat doar câteva clipe. Iar până a fi anunțat câștigătorul, așa-zișii observatori naționali și internaționali și-au spus verdictul.

„Observări nu sunt, toate condițiile au fost respectate”.

Într-un final, Comisia Electorală a elevilor a anunțat candidatul care a acumulat peste 50 la sută din voturi.

„Voi respecta toate celea care le-am zis în discursul meu. Vă mulțumesc”.

Mulțumiți, tinerii ne-au zis că ar fi bine ca alegerile să fie la fel de transparente și în realitate. Deși doar câțiva elevi din clasă au deja 18 ani și pot participa la prezidențialele din 15 noiembrie, ei spun că o vor face numaidecât, pentru că vor să schimbe ceva acasă, fără a pleca în străinătate.

„Părinții sunt plecați peste hotare și stăm singuri acasă, numai cu buneii”.

Exercițiul organizat are drept scop motivarea tinerilor de a participa la alegeri. La scrutinul din 1 noiembrie, la secții, s-au prezentat sub 10% de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Ghenadie Stoianov

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram