Comitetul Organizației Națiunilor Unite (ONU) Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor a emis o decizie în care se constată încălcarea de către Republica Moldova a Convenției ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor.

Asociația Promo-LEX, în parteneriat cu organizația „Equal Rights Trust”, a depus cererea în numele unei femei al cărei soț a supus-o la acte de violență domestică în timpul căsătoriei. Abuzul s-a manifestat fizic, verbal și emoțional și, în cele din urmă, a dus la moartea violentă a femeii.

Comitetul a constatat că Republica Moldova, inclusiv autoritățile, funcționarii, instituțiile, practicile și legislația sa, a eșuat să exercite diligența cuvenită, să investigheze în mod adecvat plângerile repetate ale victimei privind violența în familie și să îi ofere protecție legală, consiliere și reabilitare.

Autoritățile ar trebui să fie conștiente de riscul unor astfel de violențe, sau eșecul de a investiga, de a atrage la răspundere făptașii, precum și de a oferi despăgubiri victimelor și supraviețuitorilor unor astfel de fapte, oferă permisiunea tacită sau încurajarea de a comite acte de violență de gen împotriva femeilor. Comitetul a constatat că Republica Moldova a încălcat obligațiile sale pozitive de a o proteja victima de la discriminare.

Promo-LEX și „Equal Rights Trust” sunt de părere că această decizie marchează o evoluție importantă în criteriile de admisibilitate pentru plângeri individuale. Protocolul opțional la Convenție permite depunerea plângerilor individuale din numele victimei, cu condiția că aceasta își dă consimțământul. În cazul în care consimțământul nu poate fi obținut, autorul plângerii poate justifica acțiunea în numele victimei fără un astfel de consimțământ.

Comitetul a constatat că, Promo-LEX era în drept să prezinte plângerea în numele victimei după moartea acesteia și, prin urmare, fără consimțământul ei expres, subliniind că această constatare este în interesul justiției și al prevenirii impunității. Potrivit Promo-LEX, decizia Comitetului deschide ușa justiției post-mortem pentru victimele violenței în familie și asigură sfârșitul impunității pentru actele de discriminare a femeilor.

Aceasta este deja a doua decizie a Comitetului împotriva Republicii Moldova. Prima decizie a fost emisă în 2016 și de asemenea, se referă la violență în familie. Ambele cauze au fost reprezentate în fața Comitetului de către Asociația Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX speră că, Comitetul va solicita Guvernului Republicii Moldova să-și revadă politicile și atitudinea față de cazurile de violență în familie și va asigura suport și protecție legală victimelor de la primele sesizări.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!