Prețurile medii de consum au crescut din nou, în ultima lună. Deși datele oficiale arată că scumpirile nu sunt mari, mai exact de doar 0,33 la sută, totuși, la piață, am găsit roșii prețul cărora ajunge și la 40 de lei pentru un kilogram. S-au scumpit simțitor și fructele, ouăle și uleiul de floarea soarelui. În schimb, în octombrie, au început să coste mai puțin unele legume și carnea de pasăre. Oamenii spun, însă, că ieftinirea nu este una semnificativă și că oricum rămân cu buzunarele goale după ce merg la cumpărături.  

Conform datelor Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum au scăzut în octombrie cu doar 0,11%. Totuși, unele categorii de produse s-au scumpit semnificativ. Printre acestea se numără fructele sâmburoase din livadă, roșiile, ouăle de găină, castraveții, dovleceii, uleiul de floarea soarelui, lactatele, ceaiul și mierea. Cel mai mult, însă, oamenii spun că au simțit scumpirea roșiilor, care au ajuns să coste chiar și 40 de lei pentru un kilogram.

Fructe de livadă sâmburoase – cu 26,3%

Tomate – cu 18,9%

Ouă de găină – cu 11,8%

Castraveți – cu 7%

Ulei de floarea soarelui – cu 4,4%

Lactate – cu 0,8%

„Eu consider că e scump, că oamenii nu au bani. E o perioadă grea.  Nu, că nu ne iese, e scump transportul și realizarea”.

„Până acum era vreo 10 lei, acum deja la 25 a ajuns. Ce-i drept, nu-i a noastră, s-a răcit timpul”.

Unele persoane ne-au spus că nu mai cumpără deloc legume proaspete, în afara sezonului.

„Am cumpărat mai devreme, am pregătit pentru iarnă salate, ghiveciuri. Nu mai cheltui acum. Am doi copii și sunt la gazdă, e greu”.

„De castraveți nici nu mai vorbesc, sunt de aur”.

Și prețul la ouăle de găină continuă să crească. Acum, zece ouă costă și peste 22 de lei.

„S-au scumpit, dar ce să facem. Cred că nu au cu ce să le hrănească”.

În schimb, au fost anunțate ieftiniri la unele produse precum fructele exotice, cartofii, varză, vinetele, carnea de pasăre și crupele. Însă din toată această listă, vânzătorii din piață ne-au spus că s-a ieftinit doar varza proaspătă.

Varză – cu 16,9%

Vinete – cu 10,3%

Citrice – cu 14,3%

Struguri – cu 6,7%

Cartofi – cu 3,5%

Carnea de păsare – cu 0,3%

Iar la cartofi, în ciuda datelor statistice, prețurile au rămas la fel.

Și fructele s-au ieftinit cu câțiva lei, mai ales citricele. Asta, însă, nu-i motivează pe oameni să le procure, spun comercianții.

În timp ce unii cumpărători spun că prețurile din această toamnă sunt satisfăcătoare, alții, mai ales pensionarii, consideră că sunt exagerate.

În ultima lună au mai crescut prețurile și la medicamente, lemne de foc, țigări și altele. Cel mai mult s-a scumpit îmbrăcămintea de iarnă.

A crescut prețul și la serviciile prestate populației, printre care închirierea apartamentelor de către studenți, serviciile hoteliere, serviciile pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe și serviciile laboratoarelor medicale. În schimb, au devenit mai ieftine biletele de avion și foile turistice.

Închirierea apartamentelor de către studenți – cu 2%

Servicii hoteliere – cu 1,1%

Întreținerea copiilor în grădinițe – 0,8%

Serviciile laboratoarelor medicale – cu 0,6%

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!