/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Experții spun că o înfrângere în Nagorno Karabah ameninţă viitorul premierului Nikol Paşinian

missing
11 noiembrie 2020, ora 07:41

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat, sub egida Rusiei, un acord de încetare a focului și a tuturor acțiunilor militare, în Nagorno-Karabah. Acesta a intrat în vigoare, la miezul nopții, marcând victoriile militare azere, după şase săptămâni de lupte. Nemulțumiți, mii de manifestanţi armeni, furioşi, au pătruns în clădirea Guvernului, declarând că pământurile nu trebuie cedate atât de ușor și că sângele celor decedați a fost revărsat în zadar. Iar la câteva minute după anunț, Rusia a început să desfăşoare forţe de menţinere a păcii în regiune. Aproape 2000 de militari ruși au fost îndreptați în Nagorno-Karabakh.

VLADIMIR PUTIN, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI RUSE: „Azerbaidjan și Armenia rămân pe pozițiile ocupate”.

Acordul de încetare totală a focului şi a tuturor acţiunilor militare, în zona de conflict din Nagorno-Karabah, a fost semnat de preşedintele Azerbaidjanului, premierul Armeniei şi preşedintele Federaţiei Ruse, iar anunțul a fost dat chiar de către Vladimir Putin.

Potrivit liderului de la Kremlin, în baza acestui acord, care a intrat în vigoare, luni, la miezul nopții, beligeranţii îşi păstrează ”poziţiile pe care le ocupă”. În schimb, avioanele şi convoaiele de vehicule ale pacificatorilor ruși sunt deja pe drum.

Iar la scurt timp după anunţarea acordului, mii de manifestanţi furioşi s-au adunat în faţa sediului guvernului armean şi sute dintre ei au ajuns în incintă, spărgând gemurile şi devastând birouri, inclusiv o sală de consiliu. Protestatarii au cerut, de asemenea, demisia premierului armean.

„Nu suntem de acord că aceste pământuri le-au cedat așa de simplu. Vom lupta până la sfârșit, nu vrem conducerea să continue în așa fel”.

„Războiul trebuie să continue. Sângele nu s-a scurs în zadar, e jignitor”.

Într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, premierul armean a calificat această iniţiativă drept ”incredibil de dureroasă pentru mine şi poporul nostru”. Acordul, însă, pare să-l fi mulțumit pe președintele azer, care a salutat așa-zisa capitulare a Armeniei. Mai mult, acesta l-ar fi batjocorit pe premierul Armeniei, spunând că nicodată nu va acorda regiunii statut special.

ILHAM ALIEV, PREȘEDINTELE AZERBAIDJANULUI: „Unde îți e statutul Pashinian? S-a dus de-a dracul… Cât sunt eu președinte, nu va fi niciun statut. E o parte din Azeribaidjan”.

Conform acordului semnat, Armenia se obligă să întoarcă un șir de raioane, iar de-a lungul liniei de hotar vor fi plasați pacificatori ruși. În același timp, Nagorno-Karabah nu va primi vreun statut special. Experții politici deja declară că o înfrângere militară în Nagorno Karabah ameninţă viitorul premierului Nikol Paşinian, ajuns la putere în urma unei revolte populare, în 2018. Iar 17 partide din opoziţie deja i-au cerut demisia lui Paşinian. Separatiştii armeni şi forţele azere se luptă, de la sfârşitul lunii septembrie, pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră sprijinită de Armenia. Conflictul s-a soldat cu cel puţin 1.300 de morţi din 27 septembrie și până acum, potrivit unor bilanţuri parţiale. Azerbaidjanul nu a anunţat niciodată pierderi militare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram