/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ Mai mulți moldoveni din diasporă, menționați într-un raport SIS. Reacția instituției

missing
13 noiembrie 2020, ora 18:38

Moldovenii din diasporă care s-au arătat cointeresați să ajute mai mulți conaționali în turul 2 al alegerilor prezidențiale și să le pună la dispoziție locurile libere din mașină pentru a ajunge la secțiile de vot, au devenit subiectul unui raport al Serviciului de Informații și Securitate către conducerea țării. Desprea aceasta scrie jurnal.md după ce a intrat în posesia raportului remis.

Astfel, în raportul remis Comisiei Electorale Centrale sunt inserate postări de pe facebook ale moldovenilor stabiliți în diferite țări și care au publicat mesaje prin care anunță că au câteva locuri libere în mașină și ar putea să ia cu ei persoane care vor să meargă la vot dar nu au această posibilitate.

Contactată  de reporterii tv8.md, responsabila de comunicarea cu presa, Daniela Mînzat, a confirmat că Serviciul de Informații și Securitate a remis nota infomativă CEC-ului.

„Conform legii, SIS are obligația să informeze Parlamentul, Președintele Republicii Moldova, Guvernul și alte autorităi publice asupra problemelor ce țin de interesul securității de stat. În cazul dat, beneficiarul legal a fost Comisia Electorală Centrală. Documentul conține date și evaluări cu privire la procesele mobilizatoare în cadrul diasporei în vederea deplasării la secțiile de vot. Mai mult ca atât, în vederea prevenirii eventualei denaturări a situației și atribuirii nefondate a caracterului ilegal unor acțiuni, SIS a venit cu unele recomandări către CEC. Astfel, a fost înaintată propunerea ca Comisia Electorală Centrală să emită un comunicat cu referire la determinarea criteriilor de calificare a „transportării organizate” în special în cazul diasporei, luând în considerare circumstanțele modului de exercitare a dreptului de vot peste hotare, precum și specificul situației epidimiologice din regiunea statului respectiv”, a declarat Daniela Mînzat.

 

Raportul a fost preluat de pe jurnal.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram