Cu regret am constatat că în ultima dezbatere electorală de la Compania Teleradio-Moldova, au fost încălcate prevederile Acordului de Parteneriat cu Asociația Promo-LEX. Despre aceasta au declarat reprezentanții Asociației în cadrul unui comunicat de presă.

Potrivit celor de la Promo-LEX, pentru prima dată, reprezentanții Asociației nu au fost informați de către persoanele responsabile de organizarea dezbaterilor despre modificarea unilaterală a scenariului convenit, de comun acord, pentru organizarea dezbaterilor la Compania Teleradio-Moldova, fiind astfel încălcate prevederile și principiile Acordului de Parteneriat.

„Contrar Scenariului inițial al dezbaterilor, Declarației și scrisorii de informare a candidaților din data de 12.11.2020, a fost permisă prezența la dezbatere a susținătorilor candidaților, deși se agreaseră că din motive de securitate a sănătății publice, se va renunța la prezența spectatorilor în sală”, se menționează în comunicat.

„Conform Politicii editoriale a Companiei Teleradio-Moldova, în cazul lipsei unui candidat, timpul rezervat nu se recuperează. Astfel, deși timpul acordat pentru dezbateri era de o oră pentru ambii candidați, moderatorii au admis utilizarea întregii emisiuni în favoarea unui singur candidat. Or, potrivit anunțului public al Postului Public de Televiziune Moldova 1, se intenționa acordarea a câte 30 de minute pentru fiecare candidat. Însă, în realitate, dezbaterea a durat mai mult de 60 de minute”, explică reprezentanții Promo-LEX.

Mai mult, reprezentanții Promo-LEX menționează că deși s-a specificat că pentru întrebările experților candidații vor avea 12 minute, acest timp a fost extins până la 20 de minute: „Aceste fapte, într-un final, ar putea fi interpretate drept intenție de favorizare a unui concurent electoral, în condițiile în care s-au constatat o serie de acțiuni concertate între un concurent electoral și conducerea Postului Public de Televiziune Moldova 1. Modul în care a fost organizată dezbaterea din seara zilei din 12.11.2020 contravine bunelor practici de organizare a dezbaterilor electorale la un post public de televiziune”.

Amintim că, ieri candidatul independent la alegerile prezidențiale, Igor Dodon, a participat de unul singur la dezbaterile electorale organizate de postul public de televiziune Moldova 1. Maia Sandu, candidata PAS, a nu a venit la dezbateri.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!