/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ După ce au fost confiscate de la tipografie și duse la poliție, ziarele cu Igor Dodon au ajuns la socialiști

13 noiembrie 2020, ora 08:22

Ziarele confiscate la tipografia „Universul” au fost întoarse socialiștilor, după ce au fost numărate. În cele trei microbuze, care au rămas peste noapte în parcarea Inspectoratului de Poliție, oamenii legii spun că au numărat 215 pachete cu ziare electorale, fiecare pachet, conținând câte 400 de exemplare. În timp ce deputații PAS nu sunt de acord cu această cifră, socialiștii susțin că totul este corect.

Cele 3 microbuze care erau sigilate și parcate la Inspectoratul de Poliție Centru, au fost deschise în fața reprezentanților presei și a deputaților celor două tabere: PSRM și PAS. Într-o mașină au fost numărate 90 de pachete de ziare, în alta – 70 și în a treia – 55 de pachete. În fiecare pachet, erau câte 400 de exemplare.

Totuși, cei trei deputați PAS: Lilian Carp, Iurie Reniță și Oazu Nantoi susțin că, în interiorul fiecărui ziar numărat, se mai afla câte un alt exemplar.

OAZU NANTOI, DEPUTAT PAS: „Noi am văzut aici un șeretlic banal, când toate foile tipărite au rechizite bancare, au numărul tirajului, au numărul facturii identic, ceea ce înseamnă că ele toate au fost tipărite în baza unei singure comenzi și, de fapt, este vorba nu de 200, nu de 400, ci de 800 de exemplare.”

După numărarea ziarelor, deputații socialiști au menționat că, în două microbuze, ar fi fost ziare tipărite în diferite limbi – română și rusă. Astfel, potrivit lor, nu ar fi fost depășit tirajul de 55 de mii de exemplare în fiecare limbă. Referindu-se la faptul că, în interiorul fiecărui ziar, mai exista unul cu același conținut, deputatul Grigore Novac a explicat că acesta este… formatul tipografiei.

GRIGORE NOVAC, DEPUTAT PSRM: „Este un format al tipografiei să zicem așa, un format care variază de la tipografie la tipografie. – Despre ce tiraj este vorba exact? – Eu vă zic că colegii au notat cu exactitate numărul pentru că în fiecare unitate de transport era diferit.”

Șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Centru a precizat că a fost constatat doar numărul ziarelor, iar alte verificări se vor face ulterior.

„- Care sunt rezultatele preliminare? – Până când noi nu spunem nimic. O să verificăm cantitatea trebuie să socotim toate actele și o să primim hotărârea conform legislației. – Se va lua în considerație că era un ziar unul în altul? – Eu vă rog stingeți camerele și părăsim instituția.”

Potrivit deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, faptul că ziarele au fost restituite socialiștilor ar fi o acțiune ilegală.

SERGIU LITVINENCO, DEPUTAT PAS: „Avem de-a face cu încă o ilegalitate. Or, în conformitate cu prevederile art. 158 și art. 159 din Codul de procedură penală sau, după caz, art. 431 alin. (3) din Codul Contravențional, ziarele ridicate de Poliție urmau a fi recunoscute corpuri delicte, anexate la dosar și păstrate acolo până la finalizarea anchetei. Prin urmare, inevitabil, trebuie să urmeze condamnări si pedepse dure în randul celor care au luat această decizie”, scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Am încercat să verificăm această informație, însă reprezentanții poliției capitalei nu ne-au răspuns deocamdată la apeluri și mesaje. Iar deputatul Grigore Novac a confirmat, pentru TV8, că ziarele de la poliție au ajuns la socialiști. Tot astăzi, deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea, a declarat că staff-ul lui Dodon va ataca la Curtea Constituţională tentativa de a bloca campania sa electorală. Mai mult, va solicita și Procuraturii Generale cercetarea penală a celor care ar fi dat buzna, ieri, în tipografie.

VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Ieri, am fost martori la un incident ieșit din comun, când niște deputați din Parlament, însoțiți de niște cetățeni, au dat buzna într-o tipografie și au făcut un show de prost gust.”

Amintim că, la editura de stat „Universul”, a fost depistat un lot de ziare cu conținut electoral în favoarea lui Igor Dodon. Pe ziarele tipărite este indicată, însă, o altă editură – SRL „Edit Tipar Grup” și nu este indicată nicăieri editura „Universul”. Deputații PAS bănuiesc că ar fi vorba despre utilizarea abuzivă a resurselor de stat și semnalează că cheltuielile pentru tipărirea acestor ziare nu sunt incluse în rapoartele financiare, prezentate la CEC de către candidatulindependent, susținut de socialiști, Igor Dodon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram