/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Filmul mitingului PSRM, organizat în plină pandemie, în susținerea lui Igor Dodon

missing
13 noiembrie 2020, ora 20:15

În plină pandemie, cu două zile înainte de alegeri, sute de simpatizanți ai Partidului Socialiștilor au organizat un miting, în centrul capitalei, în susținerea candidatului Igor Dodon. Echipați cu veste, steaguri și măști de culoare roșie, adepții candidatului independent au mărșăluit pe străzile Chișinăului, până în scuarul Teatrului Maria Bieșu. Păzit de bodyguarzi, care au fost surprinși chiar și pe acoperișul instituției, pe scena improvizată și-a făcut apariția și Igor Dodon. La sfârșitul manifestației, pentru câteva minute, el nu a ezitat să facă și o baie de mulțime, timp în care agenții de pază au avut grijă să țină presa la distanță.

Începând cu aproximativ ora 10, în această dimineață, susținătorii Partidului Socialiștilor au început să se adune în mai multe locuri din centrul capitalei. Unul dintre acestea a fost adiacentul Universității Tehnice din Moldova, acolo unde organizatorii aveau grijă să-i echipeze pe oameni cu veste și măști roșii cu inscripția “Igor Dodon – președinte responsabil”. La fel, participanții la miting luau în primire și steaguri roșii cu aceleași inscripții.

„Cu ce mesaj veniți? – De unde sunteți? – Eu nu înțeleg în „moldovenească”, vorbiți în rusă.”

„De unde ați aflat despre acest eveniment? – Mergem la ședințe, comunicăm.”

„Pentru cine florile? – Pentru mine. La noi e victorie azi. – Cine vi le-a dat? – Colega.”

Pe lângă faptul că li se împărțeau veste și măști roșii, oamenii erau instruiți cum trebuie să se comporte în timpul mitingului.

„Probabil sunteți unul din organizatori. – Ce le faceți? Ce le spuneți? – Le spunem unde mergem, le împărțim steagurile. – Cu ce i-ați adus? De unde au venit? – Din tot orașul. Este tineretul PSRM. Cum cu ce i-am adus? Cu troleibuzul a venit fiecare.”

Ulterior, în coloană, aranjați ca la carte și ghidați de organizatori, oamenii au pornit în marș spre scuarul Teatrului de Operă și Balet Maria Bieșu.

Între timp, tot în coloană și echipați cu steaguri și veste roșii, de scuarul Teatrului se apropiau și alte grupuri de susținători. Totuși, deși nu toți purtau corect masca de protecție, iar de distanță socială nici vorbă, majoritatea oamenilor au spus că nu au frică de coronavirus.

„Președintele Moldovei! – Bună ziua! De unde sunteți? – Din Chișinău. Nu ne e frică de pandemie! Ca să câștigăm, noi și pandemia o s-o câștigăm.”

Mitingul nu a trecut fără tradiționalele discursuri. La câteva clipe, alături de deputați și membri PSRM, pe scena improvizată, păzit de bodyguarzi, în fața mulțimii și-a făcut apariția și Igor Dodon. Reprezentanții Serviciului Protecție și Pază de Stat au fost surprinși chiar și pe clădirea Teatrului. Nu au lipsit amenințările la adresa oponenților săi.

IGOR DODON, CANDIDAT INDEPENDENT, SUSȚINUT DE PSRM: Vedeți ce fac oponenții noștri!? Ei au întrecut toate liniile roșii. Noi nu i-am atins, până la 1 noiembrie, nu i-am criticat și nici nu le-am pomenit numele. Ei s-au făcut obraznici. Până nu primesc peste bot, nu înțeleg. Pentru asta trebuie să fim duri.”

După aproximativ jumătate de oră, mitingul de susținere a candidatului independent a luat sfârșit, iar Igor Dodon, care era păzit ca ochii din cap de bodyguarzi, nu a ezitat să facă o baie de mulțime. Jurnaliștii au fost ținuți, însă, departe de agenții de pază.

VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM:În plină pandemie, o astfel de manifestație, nu credeți că e periculoasă? Vom face declarații un pic mai târziu.”

VLADMIR ODNOSTALCO, DEPUTAT PSRM:Cum se întâmplă ca, în plină pandemie, să fie organizată o astfel de manifestație? – Toți sunt cu mască. – Nu s-a păstrat distanța. – Când oamenii vor să-l susțină pe președinte, nimeni nu le interzice.”

Deși printre manifestanți s-au aflat și minori, unii dintre care ne-au recunoscut că nu au 18 ani, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a negat acest lucru.

VLADIMIR ODNOSTALCO, DEPUTAT PSRM:Minorii ce au căutat aici? – Nu sunt. Unde ați văzut?”

În timp ce organizatorii ne-au spus că oamenii au venit de sine stătător la miting, în spatele Teatrului de Operă și Balet am surprins două microbuze în jurul cărora s-au adunat mai mulți manifestanți.

Potrivit organizatorilor, astfel de mitinguri au fost organizate în mai multe raioane ale țării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram