Autorităţile belaruse au anunţat luni că peste 700 de persoane au fost plasate în detenţie după manifestaţia de duminică a opoziţiei, care încearcă să-l forţeze pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko să plece de la putere, informează AFP.

„În total, peste 700 de persoane au fost plasate în detenţie pentru încălcarea legislaţiei asupra evenimentelor în masă şi înainte de examinarea infracţiunilor lor de către tribunale”, a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne belarus, Olga Cemodanova.

Potrivit organizaţiei belaruse pentru apărarea drepturilor omului Viasna, cel puţin 1.200 de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiei de duminică a opoziţiei, dispersată aproape imediat de poliţie, care a făcut uz de grenade asurzitoare şi de gaze lacrimogene, scrie Agerpres.

Luni, lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia a anunţat că a avut o întrevedere cu ambasadorii ţărilor UE şi a îndemnat la noi sancţiuni economice împotriva întreprinderilor publice şi băncilor de stat belaruse.

Europenii i-au sancţionat deja pe Aleksandr Lukaşenko, pe fiul său Viktor şi câteva zeci de membri ai anturajului lor şi înalţi responsabili belaruşi. Ei au atenţionat cu noi sancţiuni după moartea unui opozant, decedat după ce a fost arestat.

Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în străinătate, la fel ca aproape toţi reprezentanţii marcanţi ai opoziţiei care nu au fost plasaţi în detenţie.

Susţinut de Moscova, Aleksandr Lukaşenko refuză să plece de la putere şi nu a evocat decât vagi reforme constituţionale în încercarea de a calma protestele.

Luni, Lukaşenko a dat asigurări că a convenit să „transfere 70-80% din puterile preşedintelui către Parlament, guvern şi alte structuri”, în scopul unor reforme ipotetice despre care nu se cunoaşte nimic.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!