/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ CEC a prezentat rezultatele preliminare oficiale ale scrutinului prezidențial

missing
16 noiembrie 2020, ora 08:59

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezintat luni, 16 noiembrie, rezultatele preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale. Conform datelor preliminare, la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova au participat 1.650.131 de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 52 la sută. 

Rezultatele preliminare arată că voturile alegătorilor au fost repartizate în felul următor:

Sandu Maia – au votat 941 574 alegători, sau 57,71%

Dodon Igor – a acumulat 690 027 voturi, ceea ce reprezintă 42,29%

Vladimir Șarban, vicepreședinte CEC:Avem 2134 de secții de vot, dintre acestea au prezentat datele 2142 au prezentat datele, a rămas o secție din Sacramento. Rezultatele finale vor fi prezentate pe protocoale CEC. Azi și mâine comisiile raionale vor prezenta rezultatele. Ulterior, prezentăm Curții Constituționale rezultatele voturile date ce cetățenii noștri. Examinăm toate sesizările examinate de MAI, au fost înregistrate peste 300 de sesizări privind încălcările desfășurării scrutinului prezidențial. Trebuie să analizăm observațiile alegătorilor. Noi în acest scrutin am pășit cu stângul pentru că legislația electorală nu a fost schimbată. Trebuie să ne lămurim cu listele electorale. Chiar ieri ne-au trimis cetățenii copiile certificatele de decese ale rudelor și ne-au spus că acești cetățeni se regăsesc în listele de subscripție.” 

Din numărul de alegători, care și-au exercitat dreptul la vot în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial din 15 noiembrie curent:

  • 8, 44% – au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani;
  • 24,58% – 26-40 de ani,
  • 24,78% – 41-55 ani,
  • 31,93%  –  56-70 de ani
  • 10,27% reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.

Din numărul total de votanți prezenți la urne pe parcursul zilei de ieri, componența de gen este următoarea:

  • 54,33% – femei
  • 45,67%- bărbați

La secțiile de votare deschise peste hotarele țării s-au prezentat la urne 260 079 de alegători, reprezentând cel mai mare număr de votanți de la organizarea secțiilor de votare în străinătate.

Cea mai activă participare s-a înregistrat în următoarele 10 secții de votare:

1/343 – or. Villeneuve -Saint –Georges, Republica Franceză;

1/397 – or. Northamton, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/395 – or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/393 – or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/394 – or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/340 – or. Paris, Republica Franceză;

1/348 – or. Berlin, Republica Federală Germania;

1/349 – or. Frankfurt pe Main, Republica Federală Germania;

1/369 – or. Parma, Republica Italiană;

1/344 – or. Montreuil, Republica Franceză.

Până la această oră au fost procesate 99,91 % din procesele- verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare, fapt ce îi conferă informației un caracter preliminar, până când la Comisia Electorală Centrală (CEC), vor fi prezentate documentele electorale în original.

Citește și: Cursa pentru Președinție, turul II. Ce urmează să se întâmple după 15 noiembrie? Etapele privind validarea mandatului de președinte

Codul electoral prevede că, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial este declarat ales candidatul, care a obținut cel mai mare număr de voturi.

Tot în condițiile prevederilor legale, Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, ulterior, în termen de 3 zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram