/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/VIDEO/ Mobilizare impresionantă a moldovenilor din diaspora și în turul II de scrutin! Cetățenii stabiliți în străinătate au făcut cozi kilometrice la secții

missing
16 noiembrie 2020, ora 22:06

Mobilizare impresionantă în rândul moldovenilor din diaspora și în turul II al alegerilor prezidențiale! Moldovenii stabiliți în străinătate au făcut cozi kilometrice la toate secțiile de vot deschise în marile orașe din toată lumea, pentru a-și putea exercita dreptul la vot.

Primul cetățean al Republicii Moldova, care și-a exercitat dreptul la vot, este Mircea Eni, stabilit în Japonia. Tânărul este absolvent al Universității Harvard. Este arhitect și activează în cadrul unei companii nipone.

În Germania, s-au format cozi imense în preajma secțiilor de votare, însă conaționalii noștri au dat dovadă de răbdare, patriotism și bună dispoziție, pentru a-și exercita dreptul la vot. Moldovenii din orașul Frankfurt pe Main, spre exemplu, s-au încins în horă, în fața secției de votare.

Într-un alt  filmuleţ, publicat pe Facebook, se vede cum concetățenii noștri din Frankfurt s-au mobilizat cu miile ca să-şi exprime dreptul la vot. Autorul filmulețului se arată entuziasmat și, totodată, mirat de modul în care moldovenii au venit la urne. Mai mult, bărbatul a adus cu el și cu o boxă și a pus muzică populară, pentru ca cei care aşteaptă să nu se plictisească.

Și în capitala Germaniei, la Berlin, spiritul civic al moldovenilor este de-a dreptul impresionant. Aici, agenții de patrulare au dat prioritate în trafic moldovenilor care se îndreptau către secția de votare.

Dincolo de vremea rece și timpul lung de așteptare, oamenii nu au renunțat și au stat la coadă, atât cât a fost necesar, pentru a-și exprima dreptul la vot. Este și cazul acestor moldoveni, care au reușit să voteze chiar la primele ore ale dimineții.

Adică șapte ore și 30 undeva am așteptat, fiindcă eram foarte mulți moldoveni, ceea ce ne bucură foarte mult că pe toți îi doare foarte mult inima de Moldova noastră”.

„Am așteptat circa trei ore. A fost bine organizat. În interior, au fost mai mulți angajați ca data trecută. Mi-a plăcut foarte mult. Sperăm să schimbăm ceva”.

Un moment plin de emoție a fost surprins la secția de votare din Stuttgart, acolo unde sute de moldoveni au așteptat chiar și 4 ore, pentru a putea să voteze. Unul dintre conaționalii noștri a fost surprins cum cântă la acordeon o piesă despre familie și dorul de casă.

Și la Hamburg oamenii  au așteaptat să voteze, încălzindu-se în pași de dans până le-a venit rândul să intre la urne.

Moldoveni mobilizați masiv au fost surprinși și în orașul Kassel din Germania. Aceștia au venit chiar de la primele orele ale dimineții, pentru a prinde rândul mai în față, la secția de votare.

Mobilizare fără precedent a fost și în Italia. Sute de moldoveni au format cozi impresionante la Bologna, Milano și Mestre, pentru a reuși să voteze și în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Emoțiile mari, astăzi, și la Verona, Italia, unde moldovenii care au stat la rând pentru a vota, au fost aplaudați de către forțele de ordine locale. Momentul video a fost surprins de către un concetățean de-al nostru care aștepta să voteze.

Și moldovenii de la Roma s-au mobilizat și au ieșit în număr mare la vot. Aici au răsunat cântece patriotice, fapt care a răscolit amintirile concetățenilor noștri.

Și la Bruxelles, capitala Belgiei, unde au fost deschise două secții de votare, moldovenii au dat dovadă de spirit civic extraordinar și au mers în număr impunător să aleagă noul președinte al țării.

„La această oră au votat mai mult de 1700 persoane, ceea ce demonstrează că în acest tur moldovenii sunt și mai activi”.

„Acum însă vedem că datorită organizării bune a procesului de vot, rândul este mult mai mic, este un rând care merge foarte rapid. Oamenii zic că se asteaptă circa 30 de minute, ceea ce este foarte bine”.

Întrebați ce așteptări au moldovenii din Belgia de la alegerile din Moldova, aceștia au spus că speră la schimbări spre bine și un viitor luminos al țarii lor.

„Pentru o schimbare, pentru ceva mai bun, pentru democrație acasă, totuși, în gândul nostru, suntem cu gândul acasă mereu”.

„Chiar dacă suntem peste hotare, ne dorim ca cel puțin, cei rămași acasă, să aibă un viitor mai bun decât prezentul pe care îl avem”.

Sute de cetățeni ai R. Moldova, stabiliți în Federația Rusă, au mers la secția de vot din Moscova. Oamenii au așteptat să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea șefului statului. Moldovenii de la Moscova au fost aduși cu autocarul la secțiile de vot. Imaginile video au fost trimise de către un cititor al site-ului tv8.md. Acesta spune că autobuzul aparține asociației „Dar pentru Moldova”, care au organizat miercuri, 11 noiembrie, un concert pentru cetățenii moldoveni stabiliți în Rusia. Pe de altă parte, președintele „Dar pentru Moldova”, Mihai Cornea, neagă în totalitate informația.

„Cinci minute în urmă nu era nimeni. Se creează impresia că au fost aduși cu autocarul”.

În timp ce așteptau să voteze, câteva zeci de moldoveni de la Moscova, au  scandat lozinci în fața secției de votare.

„Noi nu cedăm!”

Și în fața secțiilor de votare din Paris, capitala Franței, alegătorii moldoveni au fosrmat cozi lungi. Concetățenii noștri au postat pe Facebook înregistrări video, din care vedem cum oamenii își așteaptau rândul ca să voteze.

Moldovenii din toată lumea sunt astăzi mai uniți ca niciodată și parcurg mii de kilometri pentru a ajunge la o secție de vot. Un exemplu sunt și doi tineri stabiliți de câțiva ani în China, care au luat un avion, pentru a ajunge la secția de votare deschisă în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Republica Populară Chineză.

Rânduri mari au fost și în Praga, capitala Cehiei, unde moldovenii, înarmați cu multă răbdare, au venit să-și exprime dreptul la vot.

„Sunt rânduri interminabile la secția de votare. Foarte multă lume a venit, mult mai multă lume a venit decât în primul tur. Dar totul este destul de bine organizat”.

Și câteva mii de moldoveni stabiliți în Marea Britanie au ieșit  la vot  pentru a alege viitorul președinte al țării.

Cu atmosferă de sărbătoare și ambianță în stil național sunt așteptați  la secțiile de votare și moldovenii din Toronto, Canada.  (Punem POZE 1,2,3)

La secția de votare, deschisă la Ambasada Republicii Moldova la București, s-au format cozi mari. Cetățenii moldoveni cu drept de vot au venit la urne de dimineață, chiar înainte de a se deschide secția de votare, pentru ca să reușească să-și exercite acest drept fundamental. Într-un video, postat pe o rețea de socializare, se vede cum oamenii au ocupat un trotuar întreg și își așteaptă rândul.

VITALIE COJOCARI, JURNALIST: „O să întorc acum camera, ca să vă arăt imaginile, impresionante. Sunt foarte – foarte mulți, o să și merg pe lângă această coadă, o vedeți în spatele meu, ca să vă dați seama cât de mulți au venit să voteze. Începe de aici coada…”

Coadă s-a format, de dimineață, și la Casa de Cultură a Studenților din Iași, acolo unde zeci de moldoveni au așteptat răbdători, pentru a-și exprima dreptul la vot. (PUNEM POZA IASI)

Un violoncelist din Republica Moldova a făcut un adevărat concert cu muzică clasică la secția de vot de la Brașov, România. Radu Croitoru, într-un mesaj pe Facebook, îndeamnă toți artiștii „să îmbogățească alegerile cu voturi muzicale”.

Astăzi, are loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În buletinele de vot sunt incluși doi candidați, care au trecut de primul tur al scrutinului. Este vorba despre candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și candidatul independent, Igor Dodon. Pentru scrutinul prezidențial din 15 noiembrie au fost deschise 2143 de secții de votare. În străinătate activeaza 139 de secții de votare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram