/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Comisia de la Veneția a emis un aviz, în regim de urgență, la proiectul de modificare a Constituției care vizează sistemul judecătoresc

17 noiembrie 2020, ora 16:22

Comisia de la Veneția au prezentat un aviz, în regim de urgență, la solicitarea Curții Constituționale, privind proiectul Guvernului de modificare a Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc. Într-un comunicat al Ministerului de Justiție, se anunță că, în avizul său, Comisia de la Veneția și Directoratul au abordat trei întrebări juridice expuse în contextul proiectului de amendamente constituționale referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii, în special ce țin de mandatul profesorilor titulari-membri ai CSM.

Comisia de la Veneția prin Amicus Curiae a reiterat că mandatul profesorilor titulari în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi urmează să fie confirmat pentru o perioadă de 6 ani în total, cu votul a trei cincimi din deputații aleși. În circumstanțele specifice din Republica Moldova, modelul confirmării unice cu un nivel înalt de susținere ar putea asigura o bună tranziție către o autoritate cu un mandat cu mai multă independență față de politic în viitor.

Totodată Comisia și Directoratul au accentuat că atâta timp cât se garantează continuitatea exercițiului mandatelor într-o manieră echilibrată și cu o afectare minimă a intereselor care ar putea fi puse în joc în perioada tranziției, proiectul Articolului II (3) nu este disproporționat în sensul că acesta ar putea fi considerat în mod rezonabil pentru atingerea unui echilibru echitabil între două interese conflictuale – securitatea mandatului profesorilor titulari -membri ai CSM și necesitatea de a menține ordinea publică.

Referitor la aspectul ce ține de măsura tranzitorie care interferează cu dreptul la viața privată a profesorilor titulari-membri ai CSM, garantat de Articolul 8 al CEDO, Comisia și Directoratul conchid că eșecul confirmării nu ar avea nici o implicare pentru reputația și integritatea lor. Profesorii titulari – membri ai CSM, care sunt profesori universitari titulari își vor menține carierele lor în calitate de avocați și cadre universitare, iar pozițiile lor de membri ai CSM, oricât de importante și prestigioase acestea ar putea fi în comunitatea juridică și indiferent cum ar putea fi percepute și evaluate de către ei înșiși, nu se referă la sfera principală a activității lor profesionale.

Precizăm că la 22 septembrie, Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa de revizuire a Constituției, propusă de Guvern, care vizează sistemul judecătoresc. Magistrații CC au stabilit că Guvernul nu a respectat procedura de înaintare a inițiativei de revizuire a Constituției. Mai exact, hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege în acest sens nu a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce-o transformă într-un act inexistent.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram