Victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale este tirajată și de cele mai importante instituții media din lume. Ziarul The New York Times scrie că Sandu, candidata cu viziuni pro-europene a câștigat în fața lui Igor Dodon, apropiat Kremlinului, devenind astfel prima femeie președinte în țară. Între timp, președinta aleasă a oferit câteva inteviuri pentru posturile tv din Vest. Pentru BBC a declarat că și-ar dori ca, într-o bună zi, Republica Moldova să facă parte din familia Uniunii Europene, iar pentru Euronews a precizat că va găsi o cale de a impune instituțiile statului să lupte cu adevărata corupție.

MAIA SANDU, PREȘEDINTĂ ALEASĂ: „Nu toți însă sunt încântați ca instituțiile statului să fie puternice, care să lupte cu corupția, care să-I pedepsească pe cei care au furat de la oamenii noștri. Dar vom găsi o cale”.

Iar pentru BBC, Maia Sandu a reconfirmat faptul că își dorește ca, într-o bună zi, Republica Moldova să fie membră a blocului comunitar.

MAIA SANDU, PREȘEDINTĂ ALEASĂ: „Vă doriți ca Republica Moldova să fie parte a Uniunii Europene într-o zi? -Da. Nu știm exact când se va întâmpla acest lucru. Dar, ca să ajungem acolo, trebuie să îmbunătățim calitatea vieții oamenilor, a guvernării, să avem instituții puternice care nu vor fi tolera corupția, contrabanda, dar și alte lucruri urâte, ce au avut loc în țara noastră, din păcate”.

După aflarea rezultatelor finale, The New York Times a scris că Maia Sandu, ecomomistă cu studii la Harvard, cu viziuni pro-europene, a câștigat scrutinul, devansându-l pe rivalul ei, pe care Vladimir Putin l-a susținut deschis.

Victoria ei este văzută ca o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, mai scrie publicația.

Rezultatul scrutinului a fost mediatizat și în renumita instituție media, Aljazeera. „Maia Sandu a câștigat alegerile, învingându-l pe rivalul ei, susținut de Rusia”, scriu jurnaliștii, care mai spun că alegerile de duminică au fost văzute ca un referendum cu privire la două viziuni divergente pentru viitorul micii națiuni est-europene aflate între Ucraina și România. Sandu, apropiată de UE și Dodon, apropiat Kremlinului.

Și agenția rusă de stat, TASS, a scris despre victoria Maiei Sandu, dar din perspectiva mesajului de felicitare pe care i l-a adresat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. „Președintele Putin i-a expediat o telegram prin care o felicită pe Sandu cu ocazia victoriei la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Mă aștept ca relațiile și colaborarea noastră, în calitate de șefi de stat, vor duce la dezvoltarea constructive a legăturilor dintre cele două țări.”, se mai spune în știrea jurnaliștilor ruși. Tass mai amintește că Maia Sandu a obținut 57,7 la sută dintre sufragii, lâsându-l pe Igor Dodon cu 15 puncte procentuale în spate. Mandatul actualului președinte expiră pe 23 decembrie.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!