/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Odată cu răcirea vremii, mecanicii de la vulcanizări uită de odihnă. Șoferii au început să-și echipeze mașinile cu pneuri de iarnă

missing
17 noiembrie 2020, ora 07:00

Odată cu răcirea vremii, mecanicii de la vulcanizări uită de odihnă. Șoferii responsabili au început să-și echipeze mașinile cu pneuri de iarnă. Chiar dacă asfaltul este încă uscat, conducătorii auto care au venit la vulcanizare spun că paza bună trece primejdia rea, așa că au scos din buzunar câteva mii de lei și s-au pregătit pentru eventuale înghețuri. Poliția îi îndeamnă pe toți să se echipeze, înainte să cadă primii fulgi, pentru a evita situațiile neplăcute.

Conducătorii auto au luat cu asalt vulcanizările din capitală, iar la unele chiar s-au format cozi.

Mașina trebuie să se țină de drum, dacă nu – ajungi pe acostament. – Ce trebuie să cunoască toți șoferii? – Trebuie obligatoriu de schimbat la timp cauciucurile.”

Printre cei mai exemplari este și Angela. Femeia este șoferiță de 3 ani. astăzi am întâlnit-o lângă rafturile cu cauciucuri.

ANGELA, ȘOFERIȚĂ: „La protector mă uit, în primul rând, la anul producerii. Din câte am înțeles germane sunt foarte bune, dar și coreene.”

Șoferița căuta ceva la preț accesibil, dar și calitatea contează, spune ea.

„Vreau să-mi i-au cauciucuri bune de iarnă, ca să fiu și eu în siguranță și cei din jurul meu. – Nu vă pare rău de bani? – Nu jălim, pentru că știți cum, câteodată, banul poate să ne coste viața.”

Unii șoferi s-au echipat chiar de la începutul lunii noiembrie ca să nu stea în rând pe urmă.

Aceasta este lege: de la 1 decembrie să fie schimbate cauciucurile. – Dar încă nu este 1 decembrie. – Pe urmă o să trebuiască să stăm 2 zile la vulcanizare ca să schimbăm cauciucurile.”

„Eu cred că mai bine să te echipezi din timp, pentru ca toți să fie pregătiți pentru de iarnă.

Managerii magazinelor susțin că nu duc lipsă de clienți, în această perioadă. Aceștia îi îndeamnă pe conducătorii auto să opteze pentru vulcanizările autorizate, unde lucrările sunt la cele mai înalte standarde.

Pe lângă aceasta specialiștii îi îndeamnă să atragă atenția și la anumite reguli care trebuie respectate cu strictețe, atunci când schimbăm pneurile.

VALERIU GĂGĂUZ, DIRECTOR SERVICE AUTO: „Adâncimea minimă recomandată a protectorului se stabilește conform indicatorilor uzării. Recomandăm ca să nu se ajungă până în momentul ca aceste despărțituri să fie roase. Pe timp de ghețuș, aceste despărțituri se desfac și putem frâna mai bine, aderența cu pământul este mai bună.”

Inspectoratul Național îndeamnă toți conducătorii auto să-și echipeze automobilele, înainte să cadă primele precipitații, pentru că de asta depinde siguranța lor și a altor participați la traficul rutier.

PAVEL APOSTOL, ȘEFUL SECȚIEI EVIDENȚĂ ȘI ANALIZĂ ACCIDENTE RUTIERE INSP: „Acum, la moment, ar fi bine deja să înceapă să schimbe roțile de iarnă, pentru că nu cunoaștem în care zi putem să ne trezim dimineața și pe carosabil să fie ghețuș, polei ori chiar zăpadă și, respectiv, dacă ne vom deplasa cu pneuri de vară, în primul rând, este o încălcare, iar mai important este că punem în pericol viața și sănătate noastră și a celor care se află în trafic.”

Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, la moment, nu este prevăzută o perioadă fixă, când conducătorii auto trebuie să fie echipați cu pneuri de iarnă, dar pot fi amendați în cazul în care, pe carosabil, au căzut precipitații, polei, ghețuș, zăpadă, iar ei circulă cu pneuri de vară.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram