/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

PCRM despre alegerile prezidențiale: „Poporul l-a pedepsit pe Dodon”

missing
18 noiembrie 2020, ora 11:55

PCRM rămâne pe poziția că alegerile prezidențiale sunt neconstituționale. Mai mult, într-un comunicat de presă, fracțiunea politică se arată indignată că în timpul campaniei electorale nici unul din candidați n-a declarat necesitatea readucerii Moldovei în spațiul constituțional.

„Acest important element nu-l conține nici programul candidatului învingător la alegeri. De aceea, și de acum înainte vom insista asupra faptului că, fără întoarcerea la normele constituționale, este imposibilă nu numai depășirea consecințelor capturării statului de către grupările oligarhice și mafiote, ci și dezvoltarea normală a țării în ansamblu. Iată de ce la momentul dat, dar și în viitor, noi o considerăm și o vom considera pe Maia Sandu ca încă un președinte neconstituțional al Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

Potrivit PCRM, din această cauză , membrii fracțiunii nu pot aprecia totalurile alegerilor din punct de vedere juridic: „președintele ales este la fel de neconstituțional, ca și cel precedent”.

„Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a constatat înfrângerea lui Igor Dodon. El a pierdut alegerile cu un rezultat rușinos. În acest context, cu certitudine putem afirma că rezultatul final constatat de Comisia Electorală Centrală înseamnă nu atât victoria Maiei Sandu, cât catastrofala înfrângere a lui Dodon. Noi considerăm plecarea lui Dodon de pe scena politică ca un fapt inevitabil. Și depinde doar de voința politică a actualei conduceri a țării dacă el o va părăsi pentru totdeauna și în cătușe”, mai constatează aceștia.

Totodată, comuniștii declară că în momentul de față nu e deloc simplu să-și dea seama la ce sp se aștepte de la Maia Sandu în ipostaza de șefă de stat. „Programul ei electoral este extrem de vag și lipsit de concretitudine. Doar de ea depinde dacă va reuși de bună seamă să devină președinte nu pentru o mână de fanați sau pentru anturajul său apropiat, ci pentru toți cetățenii țării”.

„Iar pentru asta, în opinia noastră, pentru început, ea trebuie să facă doi pași importanți. Primul, să insiste asupra revizuirii deciziei Curții Constituționale adoptate în martie, 2016 la dictarea lui Plahotniuc în interesele lui Dodon. Asta o poate face însăși Curtea Constituțională. Asta se poate face printr-un referendum. Țara trebuie să se întoarcă în câmpul juridic și constituțional. Fără asta, Maia Sandu nu are și nici nu va avea dreptul să vorbească despre legitimitatea sa în calitate de șef de stat și nici despre legalitate în țară. Al doilea, să contribuie la dizolvarea actualei componențe a Parlamentului, care deloc nu corespunde alegerii făcute de cetățenii țării. Doar alegerile parlamentare noi în organul legislativ îi vor permite Moldovei să aibă un Parlament legitim și capabil de activitate. E necesar ca Maia Sandu să facă acești doi pași nu pentru a-și întări poziția sa în funcția de președinte. Acești doi pași sunt necesari țării și poporului Moldovei, pentru a dobândi posibilitatea de a trăi și a se dezvolta conform Legii”, au conchis aceștia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram