O întreprindere din localitatea Galbeni, raionul Hîncești, și-a suspendat activitatea, după ce specialiștii din domeniul protecția mediului au efectuat pe parcursul lunilor august și noiembrie mai multe verificări și au depistat că compania își desfășoară activitatea în mod necorespunzător.

Cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) spun că în gestiunea întreprinderii se află un depozit de recepționare și stocare a deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv, în stare prelucrată. Reprezentanții instituției spun că recipientele destinate pentru păstrarea și selectarea deșeurilor erau amplasate necorespunzător.

În cadrul verificărilor, specialiștii de la IPM au constatat că întreprinderea își desfășura activitatea cu abateri, încălcând legislația în vigoare cu referire la autorizarea activității de întreprinzător, protecția mediului și gestionarea deșeurilor.

Astfel, inspectorii au înregistrat în procesele verbale următoarele încălcări: nerespectarea procedurii de amplasare a depozitului, desfășurarea neautorizată a activității de colectare și depozitare a deșeurilor de metale feroase și neferoase pe terenul vizat și depistarea scurgerilor de uleiuri industriale, arderii deșeurilor de cauciuc, etc.

Pe parcursul a patru luni de zile, IPM spune că a emis mai multe prescripții entității economice pentru activitățile ilicite desfășurate și care cauzează prejudicii mediului înconjurător. În pofida tuturor prescripțiilor impuse întreprinderea își continua activitatea cu încălcarea actelor normative.

În acest caz, inspectorii au aplicat măsura de suspendare totală a activității întreprinderii, fiind emise și prescripții noi, ce obligă agentul economic să amplaseze corespunzător recipientele destinate pentru păstrarea, selectarea deșeurilor de metale neferoase, baterii și acumulatoare uzate pentru a evita riscul de amestecare a deșeurilor periculoase cu alte categorii de deșeuri, precum și să eticheteze obligatoriu containerele în conformitate cu cerințele privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, aprobate de Guvern, inclusiv, să execute prescripțiile indicate anterior.

Reluarea activității de colectare și depozitare a deșeurilor de metale feroase și neferoase de întreprindere va fi posibilă doar după executarea prescripțiilor indicate, prin coordonarea cu IPM Hîncești.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!