/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Deputații admit mai multe scenarii în ceea ce privește formarea unei noi majorități parlamentare

missing
18 noiembrie 2020, ora 21:00

Deputații admit mai multe scenarii, atunci când vine vorba despre formarea unei noi majorități parlamentare, în contextul în care cea a democraților cu socialiștii s-a surpat. În timp ce unii deputați vorbesc deja despre o alianță ascunsă, în Legislativ, aceștia evită să ofere mai multe detalii, precizând că acest lucru va fi vizibil în cadrul ședințelor plenare, în special, la votarea proiectelor de lege. Totuși, alții aleși ai poporului, în special cei de la PAS și Platforma DA, susțin ferm că, în situația actuală, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. Ce mișcări pe arena politică din Parlament mai prevăd aleșii poporului, vedeți în cele ce urmează.

Deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, susține că un eventual scenariu clar privind funcționarea actualului Legislativ se va vedea abia după învestirea noului președinte ales, Maia Sandu. Abia atunci, afirmă alesul poporului, va fi vizibil, dacă Parlamentul va fi sau nu capabil să genereze sau nu o majoritate care să sprijine instituirea unui Guvern reformator.

VASILE NĂSTASE, DEPUTAT PLATFORMA DA: Sunt posibile mai multe scenarii. Totul va fi clar atunci când noul președinte va intra oficial în funcție, când va fi validat de către Curtea Constituțională. Atunci vom vedea care va fi dispoziția acestui Parlament.”

NICOLAE CIUBUC, DEPUTAT PD:Scenariile sunt diferite. Mâine, cel mai probabil, va avea loc ședința plenară și urmează să facem anumite concluzii, reieșind din numărul de voturi pe care-l va acumula unul sau altul.”

ANDRIAN CANDU, DEPUTAT „PRO MOLDOVA”:Dacă sunt coaliții ascunse… la cine vă referiți? În general, lucrul ăsta se va vedea foarte curând la ședințele plenului dacă nu, trebuie de organizat discuții și consultări între fracțiuni.”

Între timp, deputatul grupului Parlamentar Pentru Moldova, format din reprezentanții Partidului Șor și cei cinci plecați recent de la Pro Moldova, spune că nu au discutat cu socialiștii despre formarea unei coaliții.

SERGIU SÎRBU, DEPUTAT „PENTRU MOLDOVA”:Nu știu cine zvonește. Noi, în Parlament, vom vota proiecte exclusiv pentru oameni. – Nu sunteți în coaliție? – Nicio coaliție nu există? – Dar va fi? – Habar nu am. Știu una: ori muncim pentru oameni, ori acest Parlament urmează a fi dizolvat.”

VASILE BOLEA, DEPUTAT PSRM:Nu mă numesc Vanga ca să vă spun ce urmează. PSRM este gata să facă coaliție cu cei de la Pentru Moldova? Nu vorbim despre nicio coaliție.”

Totuși, unii deputați nu exclud alegerile parlamentare anticipate, precizând că Legislativul trebuie reformat, întrucât nu mai este funcțional.

RUXANDA GLAVAN, DEPUTATĂ „PENTRU MOLDOVA”:Prea multe aberații, bârfe. Poziția mea este că trebuie să mergem la anticipate. Nu văd nicio formulă în care acest Parlament poate fi funcțional.”

VLADIMIR BOLEA, DEPUTAT PAS:Din păcate, concluziile pe care le-am tras noi, cei 15 deputați de la PAS, în orice formulă de 51 de deputați, noi nu vom reuși să producem nimic bun pentru Republica Moldova.”

LILIAN CARP, DEPUTAT PAS: „Au mai fost scenariști și au terminat cum au terminat. Să nu creadă unii că mergând pe aceeași cărare vei avea o altă finalitate. Sperăm că vom ajunge la un numitor comun privind dizolvarea acestui Legislativ.”

NICOLAE CIUBUC, DEPUTAT PD:Eu nu știu dacă este cineva în situația în care se află țara, care cu adevărat se gândește la problemele țării, să-și dorească alegeri anticipate.”

Întrebați cum comentează scenariul lui Renato Usatîi, care susține că Zinaida Greceanîi ar putea prelua interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova, înaintându-l astfel pe Igor Dodon la funcția de premier.

VASILE BOLEA, DEPUTAT PSRM:Nu comentez zvonuri.”

ANDRIAN CANDU, DEPUTAT „PRO MOLDOVA”: „Luând în considerare că aproape 1 milion de cetățeni i-au dat un vot de neîncredere președintelui Dodon, eu nu cred că el are legitimitatea și dreptul moral să mai ocupe o funcție gen cum ar fi cea de prim-ministru.”

Între timp, democratul Nicolae Ciubuc afirmă că juridic un asemenea scenariu s-ar putea întâmpla, însă este nevoie de avizul Curții Constituționale. Întrebat dacă eventual ar putea susține candidatura lui Igor Dodon la funcția de prim-ministru…

NICOLAE CIUBUC, DEPUTAT PD:La ziua de astăzi, noi nu examinăm un astfel de scenariu. Îmi este greu să vă spun cum va acționa PD.”

RUXANDA GLAVAN, DEPUTATĂ „PENTRU MOLDOVA”: Veți susține această candidatură? Stimată doamnă, nu pot să comentez bârfe, minciuni și calomnii. Este imposibil să se ajungă la așa ceva. Dacă printr-o oarecare minune va ajunge, cu siguranță nu cu votul meu.”

La începutul lunii noiembrie, Partidul Democrat a anunțat că își retrage cei cinci miniștri din actualul Guvern, după ce va fi învestit președintele ales. Acest lucru s-a întâmplat, însă, mult mai devreme, iar premierul Ion Chicu a anunțat, acum o săptămână, că a delegat miniștri noi în Executiv.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram