Parlamentul nu are dreptul să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și  a amendamentelor, fără modificarea regulamentului Parlamentului adoptat prin lege organică. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională astăzi. 

„Se admite sesizarea depusă de Andrian Candu și Serghei Sîrbu, deputați în parlamentul Republicii Moldova. În sensul articolelor 64, aliniatul 1, și 72, aliniatul 3 (c), este interzis Parlamentului să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor fără modificarea regulamentului Parlamentului adoptat prin lege organiză”, se arată în decizia Curții.

Totodată, s-a decis „în sensul articolului 73 din Constituția Republicii Moldova, deputații pot depune amendamente în baza dreptului la inițiativă legislativă. Constituția îi interzice Parlamentului să respingă în baza prevederilor regulamentului temporar amendamentelor depuse de deputați”.

„Nerespectarea acestei restricții constituție o încălcare a dreptului deputaților la inițiativă legislativă garantată de Constituție”, a declarat Domnica Manole, președinta Curții Constituționale.

În decizia Curții Constituționale se menționează că „în sensul articolului 131, aliniatul 4, Parlamentului este obligat să solicite avizul Guvernului privind amendamentele depuse în procedura prevăzută de articolului 13, aliniatul 4, doar dacă amendamentele corespund condițiilor de admisibilitate stabilite de regulamentul Parlamentului. Constituția obligă Guvernul să avizeze amendamentele trimise de Parament în baza procedurii prevăzute de articolul 131, aliniatul 4, din Constituție”.

„În sensul 131, aliniatul, din 4 dacă, amendamentele deputaților, care vizează majorarea sau reducerea veniturilor sau cheltuitelor bugetare, nu corespund condițiilor de admisibilitate stabilite de Regulamentul Parlamentului Constituția îi permite Legislativului să le respingă, fără a solicita avizul Guvernului asupra acestora”, a mai decis CC.

Hotărârea Curții Constituționale nu poate fi atacată.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!