Ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) care urma să se desfășoare pe 19 noiembrie în orașul Bender, Zona de Securitate, nu a avut loc, pe motiv că ordinea de zi care include problema posturilor ilegale și a cetățenilor sechestrați nu a fost aprobată.

La întrunirea din 19 noiembrie 2020, delegația Republicii Moldova spune că a menținut în atenția CUC subiectele legate de prezența posturilor ilegale și de abuzurile împotriva cetățenilor comise de reprezentanți înarmați ai așa-numitului „MGB” din stânga Nistrului.

Delegația Republicii Moldova și-a argumentat poziția privind necesitatea luării unor decizii ferme asupra acțiunilor ilegale enunțate care încalcă dreptul fundamental al omului la libertate și libera circulație, dar și generează disfuncționalitatea mecanismelor de pacificare în regiunea transnistreană a țării.

Amintim că la mijlocul lunii martie curent, sub pretextul combaterii pandemiei COVID-19, Tiraspolul a restricționat deplasarea cetățenilor în Zona de Securitate prin instalarea abuzivă a posturilor de control „grănicerești”. Cu toate că ulterior le-a numit „posturi sanitare”, iar pe unele le-a retras, se atestă consolidarea infrastructurii acestora, cu sporirea numărului de personal, montarea vagonetelor, aprovizionarea cu energie electrică.

În octombrie curent, în raionul Camenca, reprezentanți înarmați ai „MGB” au intrat abuziv în zona de responsabilitate a forțelor mixte de pacificare, au sechestrat câțiva cetățeni, au făcut „percheziții” ilegale și au intimidat  familiile acestora, iar delegația transnistreană în continuare refuză categoric să prezinte informații pertinente în cadrul Comisiei.

Totodată, încearcă prin diferite metode să schimbe accentul spre alte subiecte irelevante și chiar să modifice formatul aprobat de discuție.

Pentru a debloca lucrările Comisiei, delegația Republicii Moldova spune că a dat dovadă de flexibilitate, acceptând să includă subiectul propus de reprezentanții Tiraspolului pe agenda ședinței, pe lângă problema posturilor ilegale și a cetățenilor sechestrați.

Însă, nici această soluție nu a fost pe placul delegației transnistrene. În lipsă de consens, ordinea de zi nu a fost aprobată, iar ședința a fost amânată pentru joia viitoare.

 

Adițional, în conformitate cu actele misiunii de pacificare, delegația Republicii Moldova a informat în scris participanții Comisiei Unificate de Control despre modul în care a fost asigurată ordinea publică în localitățile din Zona de Securitate în ziua de 15 noiembrie 2020.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!