/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ SE „COACE” O MAJORITATE? PSRM, Partidul „Șor”, dar și cei plecați recent de la „Pro Moldova” au votat împotriva mai multor proiecte de lege

missing
19 noiembrie 2020, ora 20:35

Aleșii poporului s-au întrunit, astăzi, în ședință plenară, după o pauză de mai bine de două luni. Totuși, mai multe proiecte de lege, printre care și cel ce prevede prelungirea timpului de votare cu o zi, dar și suplimentarea buletinelor de vot pentru cei din diasporă, nu a fost inclus pe ordinea de zi, deoarece nu a fost susținut de către deputații din Partidul Șor, PSRM, dar și cei plecați recent de la Pro Moldova.

În timp ce unii aleși ai poporului vorbesc deja despre o eventuală coaliție ascunsă dintre aceste formațiuni, cei din urmăneagă faptul că ar exista o înțelegere, deocamdată.

Propunerea privind includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege, care prevede extinderea procesului de vot cu o zi, în diasporă, și pe teritoriul țării, dar și suplinirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare de peste hotare a venit de la deputatul Platformei DA, Vasile Năstase. Propunerea vine în contextul în care, la scrutinul prezidențial, sute de mii de cetățeni moldoveni din diasporă au fost nevoiți să stea ore în șir la coadă, pentru a-și putea exercita dreptul la vot.

„Propunem două zile de vot. Este o experiență internațională. Inclusiv două zile de vot în interiorul țării. La fel, am propus suplinirea buletinelor de vot de la 5 la 10 mii.”

ZINAIDA GRECEANÎI, PREȘEDINTA PARLAMENTULUI: „42 de voturi – nu a întrunit numărul necesar de voturi.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT, PLATFORMA DA: „Regretăm foarte mult acest vot. Eu cred că diaspora a văzut cine și cum a votat.”

Deși fracțiunea Pro Moldova a cerut din nou și chiar a insistat asupra includerii acestui proiect pe ordinea de zi, nici de această dată, voturi suficiente nu s-au adunat, deorece deputații PSRM, cei de la Șor și cei cinci plecați recent din Pro Moldova nu l-au susținut. Acest lucru dă de înțeles că, între aceste două formațiuni există o înțelegere, sunt de părere unii parlamentari.

VERONICA ROȘCA, DEPUTATĂ PAS: „Înțelegere între PSRM și Șori. S-a conturat deja o coaliție, să zicem așa. MUSCA 00:53-01:01 Respectiv, proiectele decisive pentru diasporă i-a scos la rampă.”

IGOR HIMICI, DEPUTAT „ȘOR”: „Noi nu discutăm cu nimeni despre coaliție. Când votăm, decidem singuri. – Dar de ce ați fost împotrivă privind includerea pe ordinea de zi a acestui proiect. – Așa a decis fracțiunea.”

DENIS ULANOV, DEPUTAT „ȘOR”: „Atunci când considerăm că unele proiecte au un caracter politic. Nu vedem sens să votăm pentru proiectele care nu aduc folos țării. – Există o discuție între socialiști și PSRM? – Întrebați-i pe cei care împart aceste zvonuri.”

De partea cealaltă, socialistul Vlad Batrîncea spune că cei care au înaintat acest proiect nu au ținut cont de mai multe prevederi, inclusiv acoperirea financiară.

VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Această procedură prevede avizul pozitiv al Guvernului. Guvernul trebuie să identifice o sursă de bani pentru acest lucru. Această procedură a fost intenționat încălcată, cu scopul de a demonstra că noi suntem împotriva diasporei.”

Întrebat dacă se coace o majoritate între PSRM și Partidul ȘOR…

VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Majoritate nu există…”

Și cei care au plecat recent de la Pro Moldova și au format grupul Pentru Moldova spun că nu discută, deocamdată despre o e ventuală majoritate cu socialiștii.

ELENA BACALU, DEPUTAT GRUPUL „PENTRU MOLODVA”: „Când vom lua o decizie, o să vă aducem la cunoștință. – O să vă așezați la masa de discuții cu socialiștii. – Nu. – Nu se discută? – Deocamdată, nu.”

Acesta nu este singurul proiect care nu a fost inclus, astăzi, pe ordinea de zi.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Prima propunere a noastră ține de audierea prim-ministrului. Aeroportul. Erau sarcini pentru Guvern să îndeplinească niște lucruri. A trecut un an. Noi nu cunoaștem nimic legat de investiții, rezilierea contractatului.”

Nu a fost inclusă pe ordinea de zi nici audierea ministrului Economiei privind situația celor 69 de hectare, date în gaj pentru Arena Chișinău. Socialiștii și cei la Partidul Șor nu l-au susținut, astfel că nu a întrunit numărul necesar de voturi.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Pentru această propunere nu au votat cei de la PSRM și Șor. Vă felicităm.”

Deputații s-au întrunit în ședință plenară, după o pauză de două luni, timp în care nu a fost adoptat niciun proiect de lege.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram