/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Podurile, tot mai avariate. Autoritățile locale afirmă că, pentru reparația acestora, e nevoie de mai mulți bani, decât se estima inițial

missing
20 noiembrie 2020, ora 07:24

Se schimbă primarii, consilierii municipali, șefii Direcției de transport, dar podurile din Capitală rămân tot în stare dezastruoasă. Deși, cu aproape doi ani în urmă, specialiștii avertizau că reparațiile trebuie să înceapă de urgență, durata de exploatare depășind, în unele cazuri, chiar și 50 de ani, niciun pod nu a început să fie reabilitat de atunci. Între timp, găurile se măresc, iar trotuarele devin impracticabile.

Autoritățile locale spun că, pentru reparații serioase este nevoie bani mulți, care nu pot fi alocați, deocamdată, din bugetul municipal, pentru că acolo nu sunt. Totuși, când vor începe lucrările?.. Nu știe nimeni.

Conform unui raport întocmit aproape doi ani în urmă, durata de exploatare a podului de pe strada Ismail a depășit 51 de ani. Imediat după ce specialiștii s-au dat cu părerea și au declarat că e nevoie de reparație urgentă, a fost schimbată lățimea benzilor, astfel ca asupra pilonilor să fie exercitată o greutate mai mică. Tot atunci, responsabilii au întocmit un plan de reabilitare și au estimat costul lucrărilor la peste 50 de milioane de lei. Dar, totul a rămas doar pe hârtie, la nivel de intenție.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Ca trecerea pietonilor pe podul Ismail sa fie cât de cât securizată, pe balustrada aproape distrusă au fost instalate bucăți de metal. Chiar și așa, podul se risipește cu încetul, iar plasele întinse pentru a capta Bucățile de beton sunt deja pline de pietre.

„De aici merg dar mă tem și să merg, e strașnic. Trebuie să facă. Și troleibuzele merg, e așa o greutate, groaznic. Doamne ferește ceva… Strașnic.”

„Când va cădea, atunci vor începe reparația. E de neînchipuit câți ani stă așa. Îmi este frică să merg pe el. Poate în orice moment să cadă.”

Șoferii spun că nu îl pot evita, întrucât face conexiunea dintre două zone importante ale orașului, dar circulă pe el cu frica în sân.

„Nu prea bine arată. – Îl evitați? – De fapt îl trec, dar cum a fi norocul.”

„- E problemă. – Vă este frică să treceți? – Câteodată da.”

Situația este asemănătoare și pe podul de pe strada Mihai Viteazul care, conform rapoartelor, este depășit cu 44 de ani. Aici, rosturile de pe carosabil s-au lărgit și au format găuri.

„Nu-i chip de mers cu mașina pe acolo. Se deteriorează mașina, trebuie de făcut reparație.

„Trebuie, în general, de reparat podurile în oraș. Doamne ferește, o mașină mai grea și se duce totul.”

Viceprimarul Victor Chironda spune că reparația acestuia ar putea costa bugetului municipal cu 15 milioane de lei mai mult decât se estima inițial. Și asta pentru că niciun agent economic nu a vrut să se apuce să-l reabiliteze cu 57 de milioane, cât se propunea la început. Totuși, nici suma de 72 de milioane de lei nu a fost încă aprobată de Consiliul Municipal, așa că licitația nu poate fi anunțată.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMAR: „Direcția de transport a organizat licitația de două ori, dar nimeni nu a vrut să participe, pentru că agenții economici, când știu că au de făcut lucrări în valoare de o sumă atât de mare, trebuie să cunoască că sunt disponibili toți banii, pentru că lucrările de mobilizare sunt foarte scumpe.”

Responsabilii spun că, cel mai probabil, vor contracta companii străine pentru efectuarea lucrărilor, pentru că e nevoie de tehnică specială. Și proiectul privind reparația podului de pe strada Ismail se prăfuiește deja de doi ani.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMAR „- Există deja proiect, urmează să alocăm pe anul viitor resursele financiare. – Despre proiect ne zicea încă domnul Ruslan Codreanu, pe când era primar. Este deja un alt proiect? – Nu, e tot proiect de reparație. Proiect este, bani nu erau. – Acum sunt? – Prevedem în buget, o să vedem.”

În primăvara anului 2018 Primăria a solicitat expertizarea stării podurilor din Chișinău. Aceasta a constatat că podurile sunt exploatate zeci de ani, fără nici măcar o singură reparație capitală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram