/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ După ce va fi învestită în funcția de președinte, Maia Sandu va intra în lista femeilor care conduc țări și Guverne

21 noiembrie 2020, ora 20:50

După ce va fi învestită în funcția de președinte, Maia Sandu va intra în lista femeilor care dețin funcții de conducere în întreaga lume. Potrivit informațiilor disponibile pe motoarele de căutare, sunt în jur de 20 de țări unde femeile dețin fie funcția de premier, fie sunt în fruntea statului, în calitate de președinte. Una dintre cele mai longevive femei, care face politică la nivel înalt, este cancelarul german, Angela Merkel. Pe când la capitolul carismă și popularitate, premierul Noii Zeelande poate lua marele trofeu.  

JACINDA ARDERN, PREMIER, NOUA ZEELANDĂ: Ce vă ține trează noaptea? În afara de fetița dvs. -De fapt, ea doarme foarte bine. Și mă bucur pentru asta. Dar ce mă ține trează noaptea sunt grijile funcției.”

Acum doi ani, Jacinda Ardern a născut o fetiță, fiind al doilea prim-ministru din istorie, care a născut în timp ce deține șefia unei țări. Ardern este cel mai tânăr premier pe care l-a avut țara din 1856. Acum o lună, a obţinut încă un mandat de prim-ministru al Noii Zeelande, după ce formaţiunea sa, Partidul Laburist, a câştigat alegerile parlamentare din această ţară. Și Islanda are un premier femeie, din noiembrie 2017. Are numai 41 de ani, si este mama a trei copii.

Tot ea este liderul Aliantei Verzilor de Stanga. Foarte carismatica, Katrin se situeaza constant pe primele locuri in sondajele de opinie la sectiunea incredere in politicieni.

KATRIN JAKOBSDOTTIR, PREMIER, ISLANDA: Faptul că am crescut într-o perioadă în care femeile se impun și se afirmă m-a influențat foarte mult ca politician și ca persoană. În mandatul meu de premier sunt tot timpul cu gândul la politică.”

O altă femeie prezentă pe arena politică internațională este Salome Zourabichivili, care acum doi ani a devenit prima femeie preşedintă în Georgia. Fostă ambasadoare a Franței în Georgia, susţinută de partidul la putere „Visul georgian”, aceasta l-a devansat detaşat pe contracandidatul său, însă victoria ei a fost denunțată de opoziție.

SALOME ZOURABICHVILI, PREȘEDINTĂ, GEORGIA: Sunt bucuroasă că alături de mine, în ultima perioada a campaniei, au fost copiii mei. A fost foarte greu ca femeie, ca o politiciană candidată.  Mai ales că am fost nevoită să renunț la multe pentru țară.”

O altă femeie premier este Erna Solberg, prim-ministru al Norvegiei. Născută în 1961, Solberg are nu doar o remarcabilă experiență politică, ci și rezultate de guvernare care au făcut ca Partidul Conservator, pe care îl conduce din anul 2004, să câștige alegerile și să rămână în fruntea opțiunilor electoratului. Fermitatea de care a dat dovadă în gestionarea chestiunilor privind imigrația, i-au adus supranumele de „Erna de fier”.

ERNA SOLBERG, PRIM-MINISTRU, NORVEGIA: „Dacă vreți mai multe femei în politică, ca să se poată focusa pe probleme reale și să se implice fără pauze, atunci trebuie să găsim soluții cu grădinițele și cu serviciile de ajutor.”

Și Bangladesh, o țară majoritar musulmană, cu o populaţie de peste 160 de milioane de persoane, are un premier femeie în fruntea Guvernului. Acum doi ani, Sheikh Hasina a câştigat un nou mandat, al treilea consecutiv, după o victorie confortabilă. Opoziţia însă a numit scrutinul ca fiind „ridicol”, marcat de violenţe, intimidări şi acuzaţii de fraudă electorală.

SHEIKH HASINA, PRIM-MINISTRU, BANGLADEȘ: Dacă lucrezi mai mult, vei fi mai criticat mai mult. Trebuie să întrebați poporul meu dacă este sau nu mulțumit.”

Însă, unul dintre cei mai longegivi, dar și influenți lideri femei din toată lumea este cancelarul german, Angela Merkel, care se află în funcție din 2005, având câștigate 4 mandate.

De un an, Finlanda și-a ales cel mai tânăr premier din istorie. În trecut ministru al transporturilor, Sanna Marin, în vârstă de 35 de ani, a devenit premier, fiind aleasă de social-democraţii din Finlanda, care conduc o coaliţie guvernamentală formată din cinci partide.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram