Schimbarea cauciucurilor este în toi, iar odată cu asta apare și problema ce să facă șoferii cu pneurile uzate. O soluție este să le dea la reciclare, însă deocamdată doar o singură firma este autorizată să presteze astfel de servicii. Este situată în municipiul Chișinău, însă procesul va începe în curând, pentru că acum este în pauză tehnică. Acolo, din pneurile roase se obține un combustibil, folosit la încălzirea încăperilor.

CĂTĂLIN GORIA, REPORTER TV8: „Aici se află sediul singurei companii autorizate din țară, care se ocupă cu reciclarea pneurilor. În spatele meu, se văd grămezi mari de cauciucuri. Administratorul firmei ne-a spus ca, la moment, se află în pauza tehnica, iar reciclarea va începe peste 2 săptămâni, atunci când vor fi pregătite utilajele necesare”.

Până să ajungă la reciclare, drumul anvelopelor uzate începe din fața service-urilor auto, acolo unde, deseori, sunt abandonate de către șoferi care nu mai au nevoie de ele, fiind uzate de timp. Mai apoi, anvelopele scoase din uz sunt duse la fabrica de reciclare.

Cele vechi le lăsăm la vulcanizare ori facem ceva util cu ele la terenurile de joacă pentru copii le colorăm diferite culori”.

„Nu trebuie aruncate că se face dezordine, trebuie de aflat unde colectează și duse acolo.”

Mulți șoferi însă nu au idee unde să lase anvelopele uzate. Mai des le lasă la vulcanizare, ori le iau acasă. Sunt cazuri când pneurile sunt aruncate la întâmplare. În aceste condiții, oamenii cred că ar fi bine ca autoritățile să amenajeze un loc special unde ar putea fi colectate.

„Trebuie să fie o modalitate legitimă care să fie fără a dăuna mediului”.

„Ar fi bine să se gândească atât guvernul cât și primăria să găsească un spațiu special pentru a fi utilizat, sunt atâtea exemple în lume.”

ALEXANDRU ZAPANOVICI, ADMINISTRATOR SERVICE AUTO: „Mai bine să vină să le aducă la noi ori să găsească unde să recicleze decât să le arunce ori să le ardă.”

Am încercat să aflăm de la autoritățile municipale dacă există vreun proiect de amenajarea a unui spațiu destinat pentru colectarea cauciucurilor uzate însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Acum aproape doi ani, municipalitatea era în căutarea unui spațiu destinat anume pentru depozitarea pneurilor uzate. Inițiativa i-a aparținut atunci lui Ruslan Codreanu, după ce zeci de anvelope au fost aruncate în iazul de lângă strada Albișoara. Acesta a propus atunci ca amenzile să ajungă chiar și la 9000 de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!