/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ A fost creat un dispozitiv inteligent care previne traumele în timpul alergatului

missing
22 noiembrie 2020, ora 22:11

Premieră pentru sportivii locali, cât și cei internaționali! O echipă de moldoveni au inventat un dispozitiv inteligent, care detectează alergatul incorect și previne traumatismele cauzate de acesta. Mai mult, producătorii sunt la a treia invenție din lumea sportului, produsele lor fiind recunoscute în peste 50 de țări ale lumii.

Ideea de a crea un astfel de dispozitiv inteligent i-a venit lui Dmitrie Voloșin, un înrăit al sportului și mai ales al alergatului. Pentru a pune ideea pe roate, s-a implicat activ și Serghei, cel responsabil de partea tehnică.

SINCRON, SERGEHI LOGVINENCO, CTO: El a alergat la foarte multe maratoane, iată acolo puteți vedea toate medaliile lui. I-a venit ideea că oamenii se traumează și ca să prevenim acest lucru, hai să facem un dispozitiv pentru ca oamenii să nu aibă de suferit”.

Dacă acum 3 luni dispozitivul era doar o idee, astăzi este un aparat testat, ce urmează să fie lansat pe piață. Pentru a aduce gadgetul la viață, s-au implicat mai mult de 15 persoane, ne-a mărturisit Serghei.

SERGEHI LOGVINENCO, CTO: În jur de 15 persoane au fost implicate în crearea acestui produs. Mai ales, acești oameni s-au alăturat la diferite etape. Când a trebuit să  identificăm problema principală au fost unii oameni, când trebuia să facem designul produsului, sunt alți oameni și acum, fiindcă produsul se dezvoltă, implicăm din ce în ce mai mulți oameni, care ne vor ajută să creăm acest produs”.

Creatorii ne-au mărturisit că invenția lor este potrivită alergătorilor începători sau pentru cei care au suferit deja o traumă și vor să corecteze acest lucru.

SERGEHI LOGVINENCO, CTO: „Acum vedem în dispozitivul nostru indicatorul de bază al alergatului incorect și anume cum persoana calcă. De exemplu, dacă omul aterizează pe călcâi, se primește o lovitură a călcâiului și respectiv se răspândește în tot corpul”.

Astfel, pentru prevenirea traumelor cauzate de contactul incorect al tălpii cu pământul, senzorii încorporați în dispozitiv semnalizează atunci când alergătorul nu se mișcă corect.

ROMAN NAGHIRNEAC, DESIGNER INDUSTRIAL: Noi am început cu așa un călcâi, care se bagă în papuc și el are 2 senzori aici, care anume simt cât de tare apeși tu pe călcâi sau pe partea din față și deci îți determină cât de sigur tu fugi, dacă ai risc de traume sau nu”.

Despre atitudinea moldovenilor legată de invenții, Serghei spune că  oamenii sunt binevoitori și chiar sunt deschiși atunci când li se cere intervenția de a le testa și a se da cu părerea pentru că astfel creatorii au posibilitatea să le ajusteze la cerințele și necesitățile oamenilor. Invențiile creatorilor moldoveni se bucură de popularitate  în peste 50 de țări ale lumii.

SERGEHI LOGVINENCO, CTO: Oamenii sunt receptivi la inovații, au o atitudine curajoasă și deschisă, unii din ei sunt gata să le testeze, să povestească despre ele. Produsele noastre se vând în peste 50 de țări ale lumii, pe toate continentele Australia, Africa, Europa, Asia, America de Sud, America de Nord, Canada”.

Lucru în echipă și implicarea la maxim le-a permis autorilor să facă dispozitivul cât mai eficient posibil. Mai mult, aceștia sunt în continuă dezvoltare, pentru a găsi o formulă și mai confortabilă pentru utilizare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram