/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Afacere „dulce”. Nadejda Josan este ciocolatieră care produce dulciuri artizanale

missing
22 noiembrie 2020, ora 08:30

De când se știe, a visat ca în fiecare an să viziteze câte o țară și să descopere alte culturi pentru că, prin călătorii, își dezvoltă în permanență imaginația pentru frumos. Dar pe lângă asta, Nadejda Josan, economistă de meserie, are un interes sporit și pentru alimentația corectă. Așa că a decis să-și canalizeze toată energia și efortul pentru a crea ciocolata artizanală. De unde a învățat această îndeletnicire, aflați din reportajul ce urmează.

Nadejda Josan a început să creeze ciocolată artizanală din cauza unei alergii de care suferă din copilărie și care a fost transmisă și fetiței sale. După câțiva ani petrecuți în străinătate, a decis să revină acasă pentru a pune pe picioare o afacere dulce, bazată pe ingrediente cât se poate de naturale, fără conservanți sau adaosuri.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: Peste 15 tipuri de bomboane și tot atâtea tablete. Aici găsești ciocolată albă, ciocolată cu lapte sau ciocolată neagră. Cu nuci, stafide sau cu vișine. Cel mai important este că în componența acestora este cacao și unt de cacao.”

Tendința multora de a aborda un mod corect de viață a încurajat-o să fondeze o întreprindere, care era un nume nou pe piața produselor de artizanat din Republica Moldova. Femeia spune  că investește mult timp și suflet pentru a crea o ciocolată fină, naturală și delicioasă.

NADEJDA JOSAN, PRODUCĂTOARE DE CIOCOLATĂ HAND-MADE: Materia primă o importăm din Belgia, pentru că știm foarte bine că anume Belgia și Elveția sunt țările în care produsele de ciocolată sunt la cel mai înalt nivel, de aceea am căutat anume furnizori și distribuitori care să aibă acel produs cu acea calitate pe care o vrem noi.”

Calitatea este un criteriu important de care se ține Nadejda, de aceea alege cu grijă ingredientele și nu folosește grăsimi vegetale în produsele pe care le propune consumatorilor. Programul național l-a care a aplicat pentru a obține un grant a fost un stimulent pentru Nadejda de a-și lansa afacerea și de a scăpa de statutul preconceput, de casnică, a cărei grijă este să gătească dulciuri deosebite, însă doar în propria bucătărie. Ca și în cazul multor antreprenori, pandemia a afectat-o. Totuși, nu se plânge pentru că niciodată nu s-a gândit să facă o afacere profitabilă, fiind mai degrabă un proiect de suflet pentru cei dragi.

NADEJDA JOSAN, PRODUCĂTOARE DE CIOCOLATĂ HAND-MADE: Nu este rentabil pentru că pe lângă faptul că materia primă este scumpă este și un proces tehnologic manual pe care îl facem noi, dar la moment încercăm să cultivăm acel gust și să familiarizăm oamenii noștri cu gustul ciocolatei adevărate.”

Universul ciocolatei artizanale nu este unul simplu. Deși, la crearea ei se folosesc puține ingrediente, întregul proces de producție presupune multă muncă, mai ales că totul este făcut manual.

NADEJDA JOSAN, PRODUCĂTOARE DE CIOCOLATĂ HAND-MADE: Dacă facem o ciocolată sau 10 ciocolate timpul este același, dar durează câteva ore, nu este o oră două, pentru că, după cum am menționat și anterior, procesul tehnologic pe care noi îl facem este unul manual.”

Cel mai des produsele sunt vândute în mediul online, iar de ceva timp își expune produsele la o piață eco din capitală, alături de alți producători locali, și unde deja este așteptată de clienții fideli.

„În primul rând că este mai sănătos, știm și avem încredere, de ceva timp deja, și plus la asta ne susținem, că dacă nu ne susținem unul pe altul, atunci cine altcineva.”

Pentru ambiția de a promova un stil sănătos de viață și de a crea o afacere, Nadejda a început deja să fie premiată la diferite concursuri naționale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram