Numărul de buletine de vot pentru secțiile de votare din străinătate ar putea fi dublat, adică zece mii de buletine. Propunerea este inclusă în raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, care a fost astăzi aprobat de Comisia Electorală Centrală.

În cadrul scrutinului prezidențial din anul curent, atât în turul I, cât și II, pentru urnele deschise pentru Diasporă au fost tipărite câte 5000 de buletine de vot. Însă, cu câteva ore de închiderea secțiilor din mai multe orașe din străinătate acestea s-au epuizat, iar sute de moldoveni nu au reușit să-și exprime dreptul la vot.

Precizăm că în cadrul turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, în Diasporă au votat peste 260 de mii de moldoveni, un număr record. În ziua scrutinului la mai multe secții de vot din afara țării s-au format rânduri kilometrice, iar alegătorii au fost nevoiți să aștepte ore întregi pentru a putea vota.

Raportul urmează să fie prezentat Curţii Constituţionale împreună cu procesul-verbal de totalizare a rezultatelor turului doi al alegerilor Președintelui Republicii Moldova.

Potrivit art. 122 din Codul electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!