/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Moldova a depășit chiar și China la numărul de infectări. Paturile din spitalele din Capitală sunt deja ocupate

missing
23 noiembrie 2020, ora 21:20

Republica Moldova a depășit chiar și China la numărul de infectări, la noi fiind cu peste 10 mii mai multe la număr, decât în țara unde a fost atestată prima îmbolnăvire de Covid-19. Săptămâna trecută, în fiecare zi, au fost înregistrate câte cel puțin o mie de cazuri noi, iar astăzi, responsabilii anunță că toate paturile din spitalele din Capitală sunt deja ocupate. Autoritățile dau o parte din vină pe oamenii care nu respectă măsurile de prevenire, dar și pe agenții economici care, în goana după bani, ar fi uitat de pandemie. Între timp, în ultimele 24 de ore, au fost depistate 447 cazuri noi de îmbolnăviri cu COVID-19, iar alte 20 de persoane au decedat.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Rușine pentru acei care vor să câștige bani și nu pun preț absolut deloc pe sănătatea oamenilor. Se cântă, se dansează în localuri arhipline, după care lumea se vaicără că nu sunt locuri în spitale”.

În context, primarul general a declarat că va avea o serie de discuții cu reprezentanții Horeca, astfel ca, în ajunul sărbătorilor de iarnă, agenții economici să nu organizeze serate și manifestări corporative. Mai ales că, potrivit primarului, unele localuri deja din data de 10 decembrie au planificat organizarea sărbătorilor. Unele cazuri au ajuns și în vizorul poliției.

LILIAN LUCA, ȘEF-ADJUNCT, DIRECȚIA DE POLIȚIE CHIȘINĂU: „După ora 12, aceste restaurante și baruri se transformă în disco-cluburi. Avem documentați 40 de agenți economici pe parcursul acestor trei zile”.

Totodată, au fost documentați și 174 de cetățeni care au încălcat prevederile Comisiei de sănătate publică. Responsabilii mai anunță că toate paturile din secțiile de terapie intensivă sunt deja ocupate, la fel și cele din secțiile cu profil covid.

BORIS GÎLCĂ, ȘEF-ADJUNCT, DIRECȚIA SĂNĂTATE: „Regret să anunț că am ajuns la capacitatea maximă de spitalizare, în spitalele municipale. Cele 1042 de paturi sunt ocupate. Zilnic, mai putem identifica de la 5 la 10 paturi, doar din contul acelor pacienți care se externează”.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Găsirea măcar si a unui loc liber în secțiile de terapie intensivă este deja o misiune imposibilă, spun cei de la Direcția de sănătate, pentru ca numărul de persoane infectate a depășit chiar și pronosticurile pesimiste. Astfel, în zilele următoare, vor fi activate încă 200 de paturi la centrul Covid din spatele meu. Mai ales ca ambulanțele cu pacienți intra pe aici cam la fiecare 3-4 minute, iar uneori mai și formează ambuteiaje”.

Și prim-ministrul a menționat, astăzi, că deși locuri în spitalele din țară mai sunt, nu este sigur că în următoarele săptămâni acestea nu vor fi ocupate.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „Mai avem încă locuri în spitale, dar asta nu înseamnă că ele nu se vor termina, dacă tendința va fi cea care o avem”.

Însă unele spitale de importanță republicană deja se confruntă cu insuficiența numărului de paturi. De exemplu, la Institutul Mamei și Copilului, toate cele 16 locuri pentru minori sunt ocupate.

MAXIM CAZACU, PURTĂTOR DE CUVÂNT, INSITITUTUL MAMEI ȘI COPILULUI: „La moment, toate paturile sunt ocupate. Mai avem amenajate și paturi pentru copiii nou-născuți, diagnosticați cu Covid-19, dar nu avem niciun pacient. Este un flux destul de mare de pacienți, în ultima perioadă”.

Și la Institutul de medicină urgentă sunt internați, în secția de terapie intensivă, 54 de pacienți, fiind doar opt paturi disponibile, însă și acestea se completează timp de câteva ore, iar locurile se eliberează doar atunci când unii pacienți sunt externați. De mare ajutor le sunt medicilor cele 12 paturi din izolator, la care apelează deseori, când toate locurile sunt ocupate.

MIHAIL CIOCANU, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE MEDICINĂ URGENTĂ: „Situația este până ce una tensionată din punct de vedere al ocupării numărului de paturi. Chiar dacă și exită situații când nu sunt paturi libere, noi internăm pacienții în izolator, unde există aceleași condiții ca și în terapie intensivă”.

Totuși, directorul Institutului de Medicină Urgentă ne-a povestit că, pe parcurusl săptămânii, ei intenționează să mărească numărul de paturi, în regim de urgență, întrucât sunt achiziționate 13 aparate suplimentare de ventilare a plămânilor. Conform datelor Ministerului Sănătății, până acum în țara noastră au fost înregistrate 97 941 de cazuri de infectare cu Covid-19.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Ghenadie Stoianov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram