/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Premierul Chicu: „Politica bugetar-fiscală și proiectele bugetelor anuale - aprobate de Guvern până pe 1 decembrie”

missing
23 noiembrie 2020, ora 09:53

Proiectele bugetelor anuale pentru anul 2021 și politica bugetar-fiscală urmează a fi examinate și aprobate de către Guvern cel târziu până pe 1 decembrie. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, după ședința de lucru a președintelui în exercițiu al Republicii Moldova Igor Dodon și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi.

„Suntem la final de an cu o agendă încărcată pe dimensiunea bugetar fiscală. Avem până la sfârșitul anului stringenta necesitate de a aproba în Parlament proiectul de politica bugetar fiscală pentru 2021 și proiectele bugetelor anuale pentru 2021. Am discutat despre graficul prezentării în Parlament a acestor documente, la Guvern, aceste proiecte vor fi examinate și aprobate fie luni 30 noiembrie, fie marți 1 decembrie, în funcție dacă colegii de la Ministerul Finanțelor reușesc să le pregătească în varianta finală. Vom depune toate eforturile ca cel târziu până pe 1 decembrie să fie aprobate aceste proiecte, imediat vor merge la Parlament pentru examinare în comisii și votare în prima lectură, ca ulterior peste zece zile, așa cum prevede legislația Guvernul să poată examina amendamentele deputaților și să fie aprobate în lectură finală”, a declarat Ion Chicu.

Șeful Cabinetului de Miniștri a oferit și careva cifre.

„Fondul Rutier va fi tot atât de impresionant ca și în 2020, preventiv 1,7 miliarde de lei. Proiectul „Drumuri bune” de asemenea va fi finanțat, în jur de 900 de milioane de lei. În Fondul Ecologic Național prevedem 500 de milioane de lei, care vor merge pentru sisteme de apă și canalizare. Venim cu majorări de salarii în sectorul bugetar, mă refer la toate categoriile de angajați și personalul medical de la 1 ianuarie va avea majorare de salariu de 30%”, a spus Ion Chicu.

De asemenea, prim-ministrul a spus că bugetul și politica bugetar fiscală pentru 2021 prevede și măsuri de susținere a business-ului, în contextul situației pandemice

„Business-ul va fi încă în situația în care trebuie să fie susținut în Guvern. Sunt mai multe măsuri incluse. Cea mai importantă probabil este menținerea locurilor de muncă, subvenționarea impozitelor aferente salariilor. Vom aloca 300 de milioane de lei la prima etapă, exclusiv pentru subvenționarea impozitelor aferente angajării persoanelor care la moment nu sunt în Republica Moldova sau nu lucrează oficial în Republica Moldova”.

Și în cadrul ședinței Guvernului de pe 18 noiembrie premierul a declarat că proiectele bugetelor anuale pentru anul 2021 și politica bugetar-fiscală urmează să fie prezentate de către Executiv la începutul lunii decembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram