/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Capitala, ca un șantier. În prag de iarnă, autoritățile au început și reparația străzii Ion Creangă

missing
24 noiembrie 2020, ora 20:49

În prag de iarnă, acum, când temperaturile de afară cad ușor sub zero grade, a început, în sfârșit, reparația străzii Ion Creangă din Capitală. Mulți orășeni sunt nemulțumiți, deoarece, potrivit lor, încă nu s-au încheiat lucrările pe alte trei artere importante din oraș: Albișoara, Pușkin și Bodoni. Autoritățile locale spun, însă, că au soluții, pentru a evita cât de cât formarea ambuteiajelor. În acest scop, lucrările se vor face pe porțiuni, fără ca să fie blocat traficul rutier. Chiar și așa, cu toată această grabă, strada Ion Creangă va fi complet renovată abia în primăvara anului 2022.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Din cauza reparației străzii, o porțiune de bandă a fost închisă, ceea ce a creat dificultăți șoferilor. Întrucât, chiar dacă nu este oră de vârf, aici deja se formează ambuteiaje”.

„Fac de capul lor, care și cum. Nu-i acoperit, pietriș este, merg copiii pe acolo. Chiar m-am uitat, poate să lovească și mașina”.

Proiectul de reparație a străzii Ion Creangă presupune atât așternerea unui strat proaspăt de asfalt pe carosabil, cât și amenajarea trotuarelor. La etapa inițială, însă, sunt schimbate canalizarea și apeductul.

„- Aici o să fie conectarea la țevi. – Se face canalizarea? -Pentru apă”.

Oamenii din zonă sunt nemulțumiți de faptul că lucrările încep să fie efectuate chiar în prag de iarnă și cred că va dura mult până strada va fi dată în exploatare.

„Poate să ploaie, să ningă, să înghețe. Probabil lucrările sunt inoportune și ar fi bine să fie la timpul lor făcute”.

„Drumul ăsta are vreo doi-trei ani de când îl chinuie. Să facă ceva măcar până la primii fulgi de zăpadă”.

Strada Ion Creangă a început să fie reparată, chiar dacă pe alte trei artere principale din oraș lucrările nu au fost încă finalizate. De exemplu, pe strada Bănulescu-Bodoni trotuarele, deocamdată, nu sunt practicabile.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Imediat ce trec strada, oamenii sunt nevoiți să facă adevărate acrobații, pentru a ajunge de partea cealaltă a trotuarului. Muncitorii nu ne-au putut zice cât timp vor mai dura lucrările, însă oamenii se plâng că, în acest fel, își strică încălțămintea”.

„Toată lumea se împiedică, e foarte neplăcut, sper că în curând asta se va rezolva”.

„E costisitor de mers, mai ales pentru persoane în etate. – De ce e constisitor? – Poți să te împiedici să cazi jos”.

„-Dacă au început lucrul, trebuie să-l termine. Trec lunile, trec anii, oamenii merg”.

Și pe strada Pușkin se lucrează intens. Muncitorii spun că, în aceste zile, urmează să finalizeze instalarea pavajului pe trotuare.

„Punem pavajul, finalizăm. – Cam cât timp vă mai trebuie? – Sper astăzi-mâine să fie gata”.

Anterior, însă, autoritățile municipale anunțau că străzile Pușkin și Bodoni vor fi gata pe 1 septembrie. Apoi, a fost stabilit termenul-limită de până la sfârșitul lunii octombrie, iar acum nu mai este clar, când vor fi finalizate lucrările. Solicitat de TV8, viceprimarul de ramură, Victor Chironda, a evitat să numească un termen exact, întrucât, spune el, lucrările sunt voluminoase. Anterior, și primarul general zicea că reparația străzii Ion Creangă nu va începe până nu va fi finalizată cel puțin reabilitarea străzii Albișoara.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Poate, totuși, putem să așteptăm un pic, dacă aceste lucrări nu sunt principiale. Dacă putem să deschidem toată Albișoara și după asta să ne apucăm de Creangă”.

Purtătoarea de cuvânt a acestuia a precizat, însă, că s-a decis începerea lucrărilor, deoarece, deocamdată, nu e nevoie de suspendarea traficului rutier. Valoarea proiectului de reabilitare a străzii Ion Creangă se ridică la aproape 70 milioane de lei, iar termenul de garanție este de cinci ani.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Sergiu Ciubaru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram