/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Judecătorii și procurorii din cauza cărora Moldova a fost condamnată la CEDO ar putea fi trași la răspundere

25 noiembrie 2020, ora 19:58

Autoritățile mai fac o tentativă de a-i impune pe judecătorii și procurorii din vina cărora Republica Moldova este condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului să plătească din propriul buzunar prejudiciile cauzate. O inițiativă similară a avut acum patru ani și ministrul Justiției pe atunci, Vladimir Cebotari, care activa în Guvernul Filip.

Inițiativa însă a eșuat, pentru că niciunul dintre magistrații și procurorii implicați în astfel de dosare nu a fost pedepsit, din cauza că instanțele din țară au respins cererile de chemare in judecată, invocând o decizie a Curții Constituționale. De data aceasta, proiectul de lege a trecut deja prima lectură și urmează să fie aprobat în lectura a doua de către deputați, la propunerea Comisiei juridice, numiri și imunități.

Potrivit proiectului de lege, judecătorii vor purta răspundere materială proporțional gradului de vinovăție, care le va fi stabilit în acțiunea de regres. Aceștia ar urma să fie trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care, prin sentință definitivă, le va fi stabilită vinovăția ori va fi constatată intenția sau neglijența gravă în cadrul unei proceduri disciplinare. Și procurorii urmează a fi sancționați, potrivit inițiativei legislative.

Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de 1 an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de 5 ani de la data comiterii abaterii.

Solicitat de TV8, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață a spus că CSM se va pronunța ulterior pe marginea acestuia subiect, dacă li se va solicita opinia. Și Procuratura Generală ne-a spus că va veni în cel mai apropiat timp cu o reacție.

Pe parcursul anului 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 54 de hotărâri. Suma prejudiciilor pe care Guvernul a fost obligat să le achite reclamanților se ridică la peste 500 de mii de euro, dublu față de anul 2018. În total, în cele peste 400 de hotărâri împotriva Moldovei, au fost achitate prejudicii în sumă de circa 15 milioane de Euro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram