/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Un fermier din raionul Orhei riscă să dea faliment, dacă nu va găsi cumpărători pentru iepurii pe care îi crește

25 noiembrie 2020, ora 07:06

Riscă să dea faliment, dacă nu va găsi cumpărători pentru marfa sa. Este vorba despre un fermier din raionul Orhei, care caută unde să vândă iepurii pe care îi crește. Bărbatul spune că, din cauza pandemiei, cererea a scăzut dramatic. Până acum, el comercializa carnea de iepure într-o rețea de supermarketuri din capitală, însă, toamna aceasta, când restaurantele lucrează la turații minime, iar multe chiar s-au închis, el nu a apucat să semneze nici măcar un contract de distribuire a mărfii.

Pandemia provoacă tot mai multe pagube micilor afaceri din țara noastră. Grigore Băleanu, un fermier din satul Brăviceni, raionul Orhei s-a pomenit în fața unor pierderi uriașe. Are o hală de creștere a iepurilor chiar în ogradă, iar dacă, în anii trecuți, afacerea îi aducea venituri, în acest an, poate falimenta din cauza că nu are unde să vândă peste 200 de kilograme de carne.

GRIGORE BĂLEANU, FERMIER: „Anul trecut, am produs vreo două tone și 400 kg de carne curată, dar anul acesta nici jumătate. M-am adresat la rețeaua de comerț de prin raion, dar nimic. Nu le trebuie, ei comercializează alt tip de carne: de porc, de vacă, de pasăre”.

Fermierul spune că, anterior, avea o înțelegere cu o rețea de supermarketuri din capitală și le livra câteva sute de kilograme de carne, la cerere. Anul acesta, însă, nici acele unități comerciale nu mai apelează la el, deoarece și ele, la rândul lor, distribuiau marfa către restaurantele din sistemul Horeca, iar acesta este, practic, paralizat din cauza pandemiei.

GRIGORE BĂLEANU, FERMIER: „Anul acesta, le este greu și lor, Horeca nu lucrează. 80% erau realizate la ei, de aceea suferim toți: și noi, și ei, dar noi, cum ne-am pornit să activăm, să facem un ban”.

Aceștia vor fi vânduți la revelion, iar aceștia măcar și azi, au toți câte trei kilograme.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: „Peste 100 de iepuri își așteaptă cumpărătorii în hala de creștere din gospodăria lui Grigore Băleanu. Comercializarea cărnii trebuia să înceapă încă din luna septembrie, însă din cauza pandemiei, procesul este în întârziere cu două luni”.

Acum 3 ani, pentru a-și putea pune pe roate mica afacere, Grigore Băleanu a obținut un grant de la Guvernul Poloniei. Cu acești bani, el a cumpărat cuști speciale pentru iepuri, dar și utilaje cu ajutorul cărora le pregătește hrana. A ales să facă singur mâncarea, ca să mai economisească, dar și să fie convins că iepurii sunt crescuți ecologic.

„Acesta are trei kilograme, uitați-vă aici ce cărniță pe spate, pe șolduri”.

Din cauza că nu are un automobil special, Grigore Băleanu nu poate livra marfă la domiciliul doritorilor de a cumpăra carne de iepure, așa că cei care vor să se înfrupte, trebuie să vină la el acasă. În acest an, majoritatea fermierilor și antreprenorilor din agricultură au fost afectați atât de pandemie, cât și de secetă.

REPORTER-CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- OLEG KOZLOV

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram