/VIDEO/ Un medic, reținut la Minsk, după ce ar fi dezvăluit detalii despre moartea unui protestatar

25 noiembrie 2020, ora 19:35

În capitala Belarusului protestele continuă, însă prin alte forme. După ce un medic și un jurnalist au fost reținuți, din cauza că au dezvăluit informații despre moartea unui protestatar bătut de mascați, colegii acestora au lansat o acțiune de solidaritate, cu numele „0 promile”. Denumirea este legată de faptul că persoana decedată nu era beată, așa cum au declarat public autoritățile de la Minsk.

Aliniați pe holuri, cu fețele spre perete și ținând foi pe care scrie „0 promile”, medicii de la spitalul de urgență din Minsk și-au arătat susținerea pentru colegul lor, reținut pentru că ar fi încălcat secretul medical atunci când a vorbit unui jurnalist despre moartea unui protestatar.

Deși acesta din urmă a murit fiind bătut de agenții de securitate, decesul nu este investigat. Atunci când a încetat din viață, atât forțele de ordine, cât și președintele Alexandr Lukașenko au declarat că protestatarul era beat. Însă, un document publicat de jurnaliști a demonstrat faptul că tânărul nu consumase nici gram de alcool.

Pentru că a publicat raportul expertizei, și jurnalistul a fost reținut, fiind deținut a cincea zi în izolatorul de detenție preventivă. Acțiuni de solidaritate cu cei doi au fost organizate și în alte locuri din Minsk, inclusiv pe străzi.

Între timp, mascații structurilor de forță continuă reținerile. Cel mai des intervin în cartierele în care oamenii au improvizat spații pentru a-și manifesta dezacordul cu victoria lui Alexandr Lukașenko la alegeri. Unul dintre acestea este și cartierul „Lebeajiî”, unde a fost amenajat un scuar, botezat – scuarul câștigătorilor, unde au loc și concerte sau luări de cuvânt.

Manifestația de duminică, la care au participat în jur de 50 de oameni, a fost dată peste cap de mascați, care au intervenit în forță. O cameră de supraveghere a surprins momentul în care agenții au intrat în scara unui bloc, speriindu-i pe locatari.

Iar administrația raională centrală din Minsk cere informații de la reprezentanții fondurilor locative despre persoanele care locuiesc în apartamentele unde sunt expuse steagurile folosite de opozitie. (steaguri – foto) La începutul lunii noiembrie, mai mulți funcționari de rang înalt din Belarus, dar și președintele Lukașenko au fost sancționați de Uniunea Europeană.

La Minsk, protestele continuă de mai bine de trei luni, după ce sute de mii de oameni nu recunosc victoria lui Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale. Astăzi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, întreprinde o vizită oficială la Minsk, ce va dura 2 zile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram