Președinta Curții Constituționale a Moldovei (CCM) Domnica Manole a venit cu un comentariu pe 26 noiembrie la decizia emisă de CCM prin care a fost declarat neconstituțional articolul 60 din Legea asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din organele afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

„Articolul de lege contestat face dependentă plata pensiei de locul de domiciliu al persoanelor. Această condiție poate conduce la situații în care persoanele care au muncit în Republica Moldova și și-au dobândit dreptul la pensie sunt private de acest drept deoarece plata pensiei este sistată pe toată perioada domicilierii permanente a pensionarului peste hotarele țării. Persoanele în discuție și-ar putea primi din nou pensia dacă s-ar reîntoarce în Republica Moldova”, a declarat Domnica Manole.

Curtea spune că a observat că această categorie de persoane se află într-o situație similară în mod relevant cu cea a persoanelor care-și au domiciliul în Republica Moldova. Curtea nu a putut reține argumentul prezentat de Parlament potrivit căruia ar exista o situație economică și financiară complicată care ar justifica restrângerea acestui drept pentru persoanele menționate, pentru că, în cazul altor categorii de persoane, care-și au domiciliile în străinătate, nu a fost sistată plata pensiei.

Președinta spune că Curtea a făcut trimitere la jurisprudența sa anterioară în care a analizat existența unei interdicții generale de plată a pensiilor pentru persoanele cu domiciliul în străinătate și a declarat-o neconstituțională.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!